Moslimovia na Filipínach v referende hlasovali o autonómii v regióne Mindanao
21 | 01 | 2019 I

Manila 21. januára (TASR) - Moslimské obyvateľstvo v južnej časti Filipín hlasovalo v pondelok v referende o autonómii, ktorú sa oblasť Bangsamoro na ostrove Mindanao snaží dosiahnuť už takmer pol storočia. Informovala o tom agentúra AP.



Hlasovanie má potvrdiť mierovú dohodu, ktorú filipínska vláda ešte v roku 2014 uzavrela s tamojšími separatistickými povstalcami z Frontu islamského oslobodenia Morov (MILF). Na základe tejto dohody bol potom prijatý legislatívny návrh s názvom Základný zákon Bangsamora (BBL).

Túto legislatívnu normu, ktorá prevažne moslimskému regiónu Bangsamoro udelí autonómiu, schválila Dolná komora filipínskeho parlamentu vlani v máji. V júli 2018 ju podpísal prezident Rodrigo Duterte.
Schválenie zákona BBL zdržiavali násilnosti v danej oblasti - vrátane obliehania mesta Marawi militantmi prepojenými na organizáciu Islamský štát (IS) a bombových útokov.

Predseda MILF Murad Ebrahim uviedol, že nová autonómia je najlepší spôsob ochrany proti malým radikálnym skupinám prepojeným na IS.
Konflikt na Mindanau si za takmer polstoročie svojho trvania vyžiadal vyše 120.000 životov a vyhnal z domovov zhruba dva milióny ľudí.