Európska únia uvalila sankcie na Rusov podozrivých z otrávenia Skripaľa
21 | 01 | 2019 I

Brusel 21. januára (TASR) - Európska únia uvalila v pondelok sankcie na štyroch ruských občanov v súvislosti s otrávením bývalého agenta ruskej vojenskej rozviedky Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije, ku ktorému došlo v marci 2018 v anglickom Salisbury. Informovala o tom agentúra DPA. 



Nový sankčný mechanizmus EÚ postihuje fyzické a právnické osoby, zodpovedné za porušenie medzinárodného práva v oblasti použitia chemických zbraní.
Rozhodnutie padlo na pondelkovom zasadnutí ministrov zahraničných vecí EÚ v Bruseli. Sankcie uvalili na agentov ruskej vojenskej spravodajskej služby GRU Alexandra Miškina a Anatolija Čepigu, ktorí mali vykonať útok nervovoparalytickou látkou novičok v Salisbury.

Rovnaké opatrenia - zákaz cestovania a zmrazenie vkladov - boli v súvislosti s útokom uvalené aj na riaditeľa GRU a jeho zástupcu.
Reštrikcie v rámci nového mechanizmu EÚ postihli aj jednu sýrsku inštitúciu a piatich Sýrčanov zapojených do vývoja chemických zbraní.

Skripaľovci sa stali terčom útoku vlani 4. marca. Otravu prežili a momentálne žijú na neznámom mieste. Britské úrady označili jed použitý pri útoku za nervovoparalytickú látku novičok a britská premiérka Theresa Mayová vyhlásila, že pokus o Skripaľovu likvidáciu bol "takmer isto" schválený ruským vedením. Moskva akúkoľvek účasť na útoku popiera.