Rusko varuje USA pred snahou reštartovať "hviezdne vojny"!
20 | 01 | 2019 I Michal Šumichrast

Ruské ministerstvo zahraničia sa vyjadrilo k aktualizovanej stratégii protiraketovej obrany USA a zdôraznilo, že tento dokument nemôže nevyvolávať "najvážnejšie obavy", informuje agentúra Ria Novosti.



Ministerstvo vyhlásilo, že Washington usiluje pre seba "zabezpečenie vojenskej" nadradenosti a schopnosť vykonávať operácie na obranu svojich záujmov kdekoľvek na svete.

Zdôraznilo, že Spojené štáty neuvažujú "dokonca čisto hypoteticky" o možnosti uvalenia akýchkoľvek obmedzení svojich protiraketových aktivít.

"Spojené štáty prisúdili" legitimitu "v ich chápaní metódy protiraketovej obrany preventívnemu zničeniu" hrouících "striel pred ich vypustením. Preložené do zrozumiteľného jazyka, toto kvetnaté znenie znamená použitie preventívnych "odzbrojovacích" útokov na území krajín, pripisované ako ich protivníkov, "uviedlo vo svojom vyhlásení ruské ministerstvo zahraničia.

Pripomenulo, že na tejto logike bolo založené rozsiahle pretekanie v zbrojení, ktoré opakovane uvrhlo svet na pokraj katastrofy. Podľa rezortu, dokument skutočne "dáva zelenú" umiestnenie vesmírnych zariadení protiraketovej obrany "určených na zničenie rôznych typov rakiet vo fáze zrýchlenie letu".

"Chceme vyzvať americkú administratívu, aby sa spamätala a predsa len odmietla nezodpovedné pokusy o opätovné naštartovanie nezabudnuteľného programu Reaganových" hviezdnych vojen "na novej, technologickej úrovni," zdôraznil ruský minister zahraničia.

Ruské ministerstvo zahraničia uviedlo, že realizácia amerických plánov nezvýši ich bezpečnosť rovnako ako ich spojencov a vyzvalo na obnovenie dialógu v plnom rozsahu o celom rade otázok týkajúcich sa medzinárodnej bezpečnosti.

Predtým predstavil Donald Trump aktualizovanú stratégiu protiraketovej obrany USA. Dokument analyzuje súčasné a budúce hrozby a určuje hlavné smery rozvoja systému v súlade so súčasnými americkými stratégiami v oblasti obrany a jadrových síl.

Dokument uvádza, že Spojené štáty musia čeliť pokročilým krídlatým a nadzvukovými strelám Ruska a Číny, ktoré sa môžu pohybovať vysokou rýchlosťou po nepredvídateľnej trajektórii.