Záujemcovia o palác majú na podanie kandidatúr ešte približne dva týždne
19 | 01 | 2019 I

Bratislava 19. januára (TASR) - Záujemcovia o Prezidentský palác majú ešte približne dva týždne na podanie svojich kandidatúr. Urobiť tak musia do 31. januára do polnoci v Národnej rade (NR) SR. Zatiaľ ich podali štyria kandidáti - Robert Mistrík, Béla Bugár, Juraj Zábojník a Štefan Harabin. Očakávajú sa ďalší.



Právo navrhnúť kandidáta na prezidenta majú poslanci a taktiež občania SR. V prípade občianskeho návrhu kandidáta sa návrh podáva formou petície podpísanej najmenej 15.000 občanmi, ktorí majú právo voliť do NR SR. V prípade poslaneckého kandidáta musí návrh svojím podpisom podporiť najmenej 15 poslancov NR SR.

Voľby prezidenta SR sa budú konať 16. marca. V prípade nezvolenia hlavy štátu v prvom kole, sa uskutoční druhé, ktoré sa bude konať 30. marca. Volebná kampaň už beží, kandidáti na ňu môžu minúť najviac pol milióna eur. Podporiť ich môžu aj politické strany, ktoré do kampane vstupujú ako tretie strany.

Záujemcovia o palác musia splniť viaceré zákonné podmienky. Okrem už spomínaných podpisov od občanov či poslancov, musia splniť aj podmienku veku. Kandidovať môže podľa zákona každý občana SR s trvalým pobytom na Slovensku, ktorý má v deň voľby aspoň 40 rokov.