FINANCIAL TIMES: Solárne panely Huawei môžu bezpečnostne ohroziť energetickú sieť USA
19 | 01 | 2019 I Kiran Stacey

Čínska spoločnosť čelí vyšetrovaniu v súvislosti s obavami zo špionáže a počítačových útokov Pekingu.


Predaj solárnych zariadení Huawei v USA ohrozuje celú americkú elektrickú rozvodnú sieť, varovali členovia Kongresu v poslednom rozpore medzi americkými politikmi a čínskou spoločnosťou, píšu Financial Times.

Demokrati aj republikáni povedali, že solárne zariadenia Huawei by mohli byť napadnuté, aby tretia strana mohla spomaliť alebo dokonca prerušiť dodávky elektriny v USA.

Ich upozornenia prichádzajú len šesť týždňov po tom, ako kanadskí predstavitelia zadržali Menga Wanzhou, hlavného finančného úradníka Huawei a dcéru zakladateľa Ren Zhengfei, vo Vancouveri za obvinenia USA z porušenia sankcií voči Iránu. Tento krok zhoršil obchodné napätie medzi Pekingom a Washingtonom.

Tom Marino demokratický senátor za Pensylvániu následne napísal americkému ministrovi pre energetiku. Obáva sa, že vstup firmy do rezidentného trhu so solárnymi panelmi môže byť hrozba pre americkú infraštruktúru. Američania by sa vraj mohli dostať do pasce, keby používali zariadenie, ktoré nie je od dôveryhodných partnerov. Americké tajné služby už varovali, že Huaweiu sa nedá veriť, preto je potrebné brať vážne aj solárne panely. Vraj je potrebné zistiť, "čo v nich všetko je".

USA v posledných mesiacoch tlačia na spojencov, aby nedovolili firme Huawei vstúpiť na trh s technológiou 5G.

Firma Huawei sa bráni tým, že neexistujú žiadne dôkazy ohľadne možnosti využívať solárne panely napríklad k "vypnutiu" infraštruktúry.