Oznámenie: Minister Lajčák odcestuje do Bruselu na zasadnutie Rady EÚ
18 | 01 | 2019 I tasr

Bratislava 18. januára (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák sa v pondelok (21. januára 2019) zúčastní na pravidelnom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci (FAC) v Bruseli. Zasadnutie otvorí diskusia ministrov o boji proti dezinformáciám zameraná na externú dimenziu, a to hlavne vo vzťahu k tohtoročným májovým voľbám do Európskeho parlamentu.


Dôraz bude položený na implementáciu akčného plánu EÚ proti dezinformáciám. SR dlhodobo podporuje lepšiu koordináciu medzi európskymi inštitúciami, členskými štátmi, občianskym a súkromným sektorom v tomto smere. Druhou témou budú vzťahy EÚ s Ligou arabských štátov (LAŠ), kde šéfovia európskych diplomacií budú koordinovať svoje pozície v rámci prípravy na ministerské zasadnutie EÚ – LAŠ plánovanej na 4. februára tohto roku v Bruseli ako aj na následný prvý summit hláv štátov EÚ – LAŠ (Sharm el Sheikh, 24. – 25. 2. 2019).

Poslednou diskusnou témou bude príprava na ministerské stretnutie EÚ a Združenia národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN), ktoré sa uskutoční v Bruseli bezprostredne po skončení FAC. Ministri budú koordinovať svoje pozície a Rada formálne príjme závery k vzťahom EÚ-ASEAN.

Minister Lajčák využije zasadnutie na to, aby informoval partnerov o prioritách nášho predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v tomto roku s dôrazom na spoluprácu medzi EÚ a OBSE a situáciu na Ukrajine.