Autonómne spoločenstvo Andalúzia si zvolilo novú regionálnu vládu
17 | 01 | 2019 I tasr

Sevilla 17. januára (TASR) - Juan Manuel Moreno zo španielskej konzervatívnej Ľudovej strany (PP) bol v stredu zvolený za predsedu vlády v španielskom autonómnom spoločenstve Andalúzia, informovala agentúra AFP. Morena podporili aj zákonodarcovia krajne pravicovej strany Vox.


V Andalúzii 36 rokov vládla socialistická robotnícka strana (PSOE), ktorú v súčasnosti vedie španielsky premiér Pedro Sánchez. Výsledky decembrových regionálnych volieb však rozloženie síl v regionálnom parlamente zmenili.

Morena na poste predsedu podporilo 59 zákonodarcov zo 109 členného andalúzskeho parlamentu. Hlasy mu odovzdali aj poslanci krajne pravicovej strany Vox, ktorá v decembrových voľbách získala 12 kresiel. Krajná pravica sa tak vôbec po prvý raz od konca diktatúry generála Francisca Franca v roku 1975 a návratu krajiny k demokracii dostala do regionálneho parlamentu.

Líder strany Vox Francisco Serrano povedal, že jeho strana "prišla dať odpoveď pre mnohých Španielov a Andalúzanov, ktorí sú znechutení a necítia sa byť reprezentovaní žiadnou politickou stranou."