National Interest: Prečo sa americká armáda obáva ruských "kalibrov"
16 | 01 | 2019 I Michal Šumichrast



Ruské riadené strely "Kaliber" majú vlastnosti, ktoré silne znepokojujú námorné sily západných krajín, napísal The National Interest.

Po prvé, tieto strely lietajú nízko, takmer kĺžu nad hladinou vody, aby sa tak vyhli detekcii radarovým zariadením nepriateľa a neposkytli cieľom dosť času na to, aby reagovali na hrozbu.

Po druhé, "Kaliber" je univerzálny a dokonca aj tie najmenšie vojnové lode, ako sú korvety, môžu byť systémom vybavené.

Americké spravodajstvo pozná technické vlastnosti existujúcich úprav "kalibru", dodáva NI. V roku 2015 agentúra Spojených štátov pre námornú rozviedku analyzovala schopnosti "kalibru" a upozornila na skutočnosť, že rakety sú schopné uzavrieť polomer od Francúzska do Iránu a Kazachstanu.

"Účinnosť vojnovej lode nie je určená samotnými raketami - vyžaduje to radarové a riadiace systémy. Avšak vzhľadom na to "Kaliber" môže premeniť aj malú loď na platformu pre zničenie lodí a pozemných cieľov, zostávajú mocným nástrojom ruského námorníctva, "uviedol článok.

Raketové strely "Kaliber" boli pôvodne vyvinuté pre výzbroj najnovších viacúčelových jadrových ponoriek projektu 885 "Jasen". Medzitým sa začali systémom vyzbrojovať ponorky projektu 636, ku ktorým napríklad patrí "Veľký Novgorod", a povrchové lode.

Dosah "kalibru" je asi 2,5 tisíc kilometrov (hovorí sa ale aj o verziu s dosahom až 4,5 tisíce kilometrov s hlavicou s hmotnosťou 1 tony).


Prvýkrát boli použité proti islamistom v Sýrii dňa 7. októbra 2015. Vtedy raketová loď projektu 11661K "Dagestan" a malé raketové lode projektu 2163 "Grad Svjažsk", "Veľký Ustjug" a "Uglich" vypustili 26 striel z oblasti Kaspického mora.