Juraj Zábojník vyzbieral dostatok podpisov na svoju kandidatúru
16 | 01 | 2019 I Michaela Melišková
Občania by mali vnímať prezidenta SR ako silnú osobnosť a autoritu. Vyhlásil to bezpečnostný analytik a bývalý šéf slovenských policajných ochrankárov Juraj Zábojník, ktorý kandiduje na post hlavy štátu pod heslom „Pre bezpečné a spravodlivé Slovensko“. Pre svoju kandidatúru vyzbieral za pomoci podporovateľov 28 505 podpisov, odovzdá ich v utorok popoludní.

„Prezidentovi chcem dať trošku iný rozmer, chcem, aby ho ľudia vnímali ako silnú osobnosť a autoritu. Beriem túto pozíciu s veľkým rešpektom, môžem priniesť v morálno-etickej rovine dosť veľa. Nejde mi o to, aby som bol prezidentom, ktorý sedí v kancelárii, ale chcem pomôcť občanom. Neznášam krivdy a nemôžem sa pozerať na to, čo sa tu deje,“ povedal na utorkovej tlačovej konferencii s tým, že kandiduje, lebo nenormálne veci sa v našej krajine začali stávať normálnymi.Informuje portál Aktuality.

Zábojník ohlásil kandidatúru medzi prvými ešte 19. februára 2018. „Idem do tejto kampane bez finančných skupín, oligarchov, špekulantov a politických strán v pozadí. Nemal som inú možnosť, ako chodiť po Slovensku, aby ma občania spoznali. Prešiel som 92 miest a obcí po Slovensku, ruky som si podal s takmer 18 000 občanmi,“ ozrejmil. Zároveň vyhlásil, že jeho program nerobili agentúry, ale jeho podkladom boli občania, ktorí mu rozprávali o svojich problémoch.

Zábojník chce Slovensko neskorumpované, tu hovorí posilnení kapacity kancelárie prezidenta na spracovávanie podnetov od občanov a kontrolu ich vybavovania štátnymi orgánmi a orgánmi činnými v trestnom konaní. Chce Slovensko aj spravodlivé. Tu okrem iného spomína úpravu legislatívy tak, aby obmedzovala svojvoľné rozhodovanie orgánov verejnej správy. Tretím bodom je Slovensko sociálne, štvrtým prívetivé a piatym sebavedomé.

Na margo ambícií konštatoval, že by mal skončiť skôr v prvej polovici pelotónu kandidátov.