Aš-Šabáb: Útok v Nairobi bol odvetou za Trumpovo uznanie Jeruzalema
16 | 01 | 2019 I tasr

Nairobi 16. januára (TASR) - Džihádistická skupina aš-Šabáb v stredu oznámila, že jej utorkový útok na hotelový a kancelársky komplex v kenskom Nairobi bol odvetou za uznanie Jeruzalema ako izraelského hlavného mesta zo strany amerického prezidenta Donalda Trumpa. Informovala o tom americká organizácia SITE Intelligence Group, ktorá sa špecializuje na monitorovanie džihádistickej internetovej propagandy.


Aš-Šabáb vo vyhlásení uviedol, že jeho bojovníci zaútočili na komplex DusitD2 na pokyn lídra al-Káidy Ajmana Zawahrího. Podľa vyhlásenia išlo o reakciu na "hlúpe poznámky" prezidenta USA Donalda Trumpa a jeho uznanie Jeruzalema ako hlavného mesta Izraela.

Kenský prezident Uhuru Kenyatta v stredu vyhlásil, že všetkých islamských radikálov, ktorí zaútočili hotelový a kancelársky komplex v Nairobi, sa podarilo medzičasom zneškodniť. Uviedol, že výsledkom 20-hodinovej drámy bolo 14 obetí na životoch, avšak kenský policajný šéf Joseph Boinnet neskôr informoval o zvýšení počtu obetí na 21. Na mieste útoku sa podľa jeho slov našlo ďalších šesť tiel a jeden policajt podľahol svojim zraneniam.

Spresnil, že medzi mŕtvymi je 16 Keňanov, Brit, Američan a tri osoby "afrického pôvodu, ktoré ešte treba identifikovať". Ďalších 28 ľudí, ktorí pri útoku utrpeli zranenia, hospitalizovali, uviedla agentúra AFP.

Koordinovaná operácia militantov sa začala v utorok okolo 13.00 h SEČ odpálením nálože na parkovisku banky a samovražedného atentátnika vo vstupnej hale hotela. V areáli sa následne dlhé hodiny odohrávali boje medzi ozbrojencami a príslušníkmi kenských špeciálnych jednotiek.