Exminister Calderoli dostal za rasistickú urážku 18 mesiacov
15 | 01 | 2019 I tasr

Súd v severotalianskom meste Bergamo v pondelok odsúdil bývalého ministra Roberta Calderoliho na 18 mesiacov odňatia slobody za rasistickú poznámku, ktorou urazil političku s africkými koreňmi. Informovala o tom agentúra DPA. 


Pondelkový prvostupňový verdikt ešte nie je právoplatný a udelený trest je podmienečný.

Calderoli, v súčasnosti člen talianskeho Senátu, v roku 2013 vyhlásil, že vždy, keď vidí Cécile Kyengeovú, vtedajšiu taliansku ministerku pre integráciu, "musí myslieť na orangutana".

"Aj keď ide o rozhodnutie súdu prvej inštancie a trest je podmienečný, je to povzbudzujúce pre všetkých, ktorí bojujú proti rasizmu," vyjadrila sa na Facebooku na margo pondelňajšieho verdiktu Kyengeová, ktorá je momentálne členkou Európskeho parlamentu za stredoľavicovú Demokratickú stranu (PD).

Cécile Kyengeová bola vôbec prvou talianskou ministerskou tmavej pleti, píše server The Local.it Právne konanie trvalo dlho, pretože o posúdenie prípadu požiadali aj ústavný súd. Ten rozhodol, že sa na Calderoliho výrok nevzťahuje poslanecká imunita.

Calderoni, ktorý v súčasnosti zastáva post podpredsedu talianskeho Senátu, je členom pravicovo-populistickej strany Liga Severu, ktorú vedie vicepremiér a minister vnútra Matteo Salvini. V rokoch bol 2004-06 ministrom pre inštitucionálne reformy a v rokoch 2008-11 ministrom verejnej správy.

Tresty odňatia slobody kratšie ako dva roky sú v Taliansku väčšinou podmienečné, pripomenula na svojom webovom portáli talianska agentúra ANSA.