Čižnár v utorok odvolal svojho námestníka Reného Vaneka pre Alenu Zsuzsovú
15 | 01 | 2019 I TASR
Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár zrušil v utorok poverenie vykonávať funkciu námestníka generálneho prokurátora pre netrestný úsek Renému Vanekovi. TASR o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

Dôvodom sú medializované informácie týkajúce sa komunikácie Vaneka s obvinenou Alenou Zs., ktoré si generálny prokurátor overil z viacerých zdrojov. Alena Zs. je jedna zo štyroch obvinených v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

"Takéto konanie považuje generálny prokurátor Jaromír Čižnár za nezlučiteľné s funkciou námestníka generálneho prokurátora, ktorá je jednou z najvyšších funkcií v rámci rezortu prokuratúry. O ďalšom osude Reného Vaneka v rámci prokuratúry sa rozhodne v najbližších dňoch," pokračovala hovorkyňa GP SR.

Vanek potvrdil, že v roku 2013 ho cez "messenger" oslovila neznáma žena. Ako tvrdí, odvtedy si "raz za čas" napísali o jednoduchých súkromných veciach. "Mala prezývku Ali Ajuška a nikdy som nemal vedomosť o jej skutočnom priezvisku, ani o tom, s kým je v kontakte. Nikdy som sa s ňou osobne nestretol," tvrdí Vanek. Ich posledná komunikácia je podľa denníka N tri dni pred zadržaním Aleny Zs., čo bolo 28. septembra 2018.
Čižnár následne už požiadal Vaneka o vysvetlenie. GP SR však deklarovala, že Vanek vo veci vraždy Kuciaka a Kušnírovej nemá, ani nemal vplyv na vyšetrovanie.

Generálny prokurátor vymenoval do funkcie prvého námestníka generálneho prokurátora Vaneka 8. augusta 2013. Vanek dovtedy pôsobil na Krajskej prokuratúre v Bratislave vo funkcii námestníka. Predtým pracoval na okresných prokuratúrach v Senici a Malackách.

V roku 1996 absolvoval Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Rok nato sa stal právnym čakateľom na Okresnej prokuratúre v Malackách. V rokoch 1999-2001 pôsobil ako prokurátor Okresnej prokuratúry v Malackách a v rokoch 2001–2004 bol na tejto prokuratúre námestníkom. Od roku 2004 zastával funkciu prokurátora Okresnej prokuratúry v Senici. Od roku 2005 až do roku 2013 pracoval ako námestník krajského prokurátora Krajskej prokuratúry v Bratislave.