VAROVANIE: Na horách hrozí mierne lavínové nebezpečenstvo, v dôsledku sneženia bude stúpať
13 | 01 | 2019 I tasr

Vo všetkých slovenských pohoriach platí v nedeľu mierne lavínové nebezpečenstvo zodpovedajúce druhému stupňu päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku. 


„Uvoľnenie lavín je možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení obzvlášť na strmých svahoch. Lavínové nebezpečenstvo bude vzrastať vplyvom dnešného sneženia. Najväčším lavínovým problémom je poprefukovaný nový sneh. Nebezpečné budú najmä záveterné strany pohorí severovýchodných, juhovýchodných a východných orientácií, a to najmä v najvyšších polohách. V severnom sektore, odkiaľ nebol sneh odfúknutý, sa vplyvom nízkych teplôt vytvárajú nebezpečné vrstvy snehu. Vyskytovať sa môžu najmä doskové lavíny zo suchého snehu,“ uviedol Krajčí.

Nebezpečenstvo je podľa neho koncentrované do strmých žľabov, kde sú nebezpečné snehové dosky, preveje a vankúše. „Pozor aj na svahy tesne na hranici lesa, kde môžu byť nafúkané vankúše zo snehu, ktorý bol odfúknutý z hrebeňov. V pondelok a v utorok očakávame sneženie s vetrom, čo situáciu bude zhoršovať,“ doplnil Krajčí.