The Washington Post: Trump zadržiaval informácie o svojich rokovaniach s Putinom. Za posledné dva roky päťkrát
13 | 01 | 2019 I Peter Králik

Americký prezident Donald Trump skrýval podrobnosti o rokovaniach so svojim ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Podľa zdrojov amerického denníka The Washington Postšéf Bieleho domu dokonca po prvom stretnutí s Putinom pri príležitosti summitu hláv štátov a vlád skupiny G20 v roku 2017 zobral poznámky svojho tlmočníka a nakázal mu, aby o rokovaní s nikým nehovoril. Trump správy o zadržiavaní informácií odmietol.


Prvého rokovania medzi Trumpom a Putinom, ktoré sa konalo na pozadí summitu G20 v Hamburgu, sa zúčastnil aj vtedajší americký minister zahraničia Rex Tillerson. Schôdzka trvala namiesto plánovaných 30 minút viac ako dve hodiny. O tom, že prezident zrejme odniesol tlmočníkovi záznamy, sa poradcovia Bieleho domu dozvedeli potom, čo Tillerson svoje poznámky z rokovania odovzdal.

Podrobnosti o rozhovoroch so šéfom Kremľa skrýval Trump aj u ďalších príležitostí. Podľa zdrojov denníka nemajú americkí činitelia záznamy o vyjednávaní medzi Trumpom a Putinom v celkovo piatich lokalitách za posledné dva roky. Takáto prax je bezprecedentná, tvrdia niektorí odborníci.

Denník The New York Times medzitým v piatok informoval, že americké úrady začali v roku 2017 vyšetrovať, či prezident nepracuje v prospech Ruska a proti záujmom USA. Reagovali tak na prepustenie šéfa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Jamesa Comeyho v čase, keď úrad vyšetroval možný kontakt Trumpovej volebnej kampane s Ruskom. Správou denníka sa teraz bude zaoberať aj právny výbor Snemovne reprezentantov.

Trump v rozhovore s televíznou stanicou Fox News správy o zadržiavaní informácií o svojom rokovaní s Putinom odmietol. Reportáž o údajnom vyšetrovaní jeho správanie po prepustení Comeyho označil za "najviac urážlivú".

Trumpov právnik Rudy Giuliani newyorskému listu v reakcii na správu o vyšetrovaní prezidenta povedal, že o ňom nevedel, ale že z toho, že sa začalo pred rokom a pol a nie je o ňom počuť, vyplýva, že "nič nezistili".

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Huckabeeová Sandersová označila článok za absurdný. Povedala, že Comey bol odvolaný, pretože je to "zaujatý pätolizač". Trump podľa nej voči Rusku rozhodne neprejavil slabosť.

"Na rozdiel od (bývalého prezidenta) Baracka Obamu, ktorý dovolil Rusku a iným zahraničným poradcom Ameriku komandovať, prezident Trump Rusku neustupuje," povedala.