Prvé „O 5 minút 12“ v roku 2019
13 | 01 | 2019 I Juraj Štubniak

Cyklickú reláciu O 5 minút 12 zaraďuje verejnoprávna RTVS vždy v nedeľu tesne pred obedom. Dôvodom zrejme bude, že naša populácia trpí nadváhou vedúcou k srdcovo-cievnym ochoreniam, ktoré sú na prvom mieste pri úmrtiach našich spoluobčanov. Po zhliadnutí takejto relácie je veľmi pravdepodobné, že súdny divák bude mať také žalúdočné problémy, ktoré ho odradia od konzumácie opulentného nedeľného obeda čím spraví niečo podstatné pre svoje zdravie.


Dnes tomu nebolo inak. Avizované témy boli štyri:

  • Voľba kandidátov na post sudcov Ústavného súdu SR

  • Pozície strán pred blížiacimi sa prezidentskými voľbami

  • Spoločenský a sociálno-ekonomický vývoj na Slovensku – výzvy pre politikov v r. 2019

  • Aktuálna politická situácia


Napriek enormnému úsiliu moderátora sa diskusia venovala len prvým dvom témam, aj to nie veľmi vyčerpávajúco. Podstatný čas relácie bol venovaný osobným útokom predstaviteľov opozičných strán na koaličných zástupcov a vice versa.

Diskutovali, alebo presnejšie povedané, hádali sa: Gábor Gál (Most-Híd), Erik Tomáš (Smer SD), Ľubomír Galko (SaS) a Igor Matovič (OĽANO), SNS odmietla účasť.

Skôr ako sa zúčastnení dostali k prvej téme, moderátor nadhodil tému v súčasnosti najpopulárnejšiu – rigoróznu prácu predsedu parlamentu. Gál to veľmi nerozpitvával, len potvrdil, že vyzvali Danka, aby vyvodil osobnú zodpovednosť. Matovič pomenoval veci naturálnejšie, podľa neho nie je Danko plagiátor ani kompilátor, ale zlodej, lebo on ukradol zle napísanú záverečnú prácu a šiel s ňou potichu na inú vysokú školu, aby to nebolo až tak nápadné. Galko tiež deklaroval túžbu po Dankovom odstúpení s tým, že ak mu SNS dá opäť dôveru, nech sa zas uchádza o mandát v parlamentných voľbách v roku 2020. Kontroval úsmevným príkladom svojho straníckeho šéfa, ktorý vraj vyvodil osobnú zodpovednosť po tom, ako bol „vylákaný“ Kočnerom a natočený na video. Triezvy divák sa už nemohol zdržať smiechu.

Konečne sa „diskusia“ dostala k prvému bodu. Tomáš obhajoval premisu, že politici budú dobrí ústavní sudcovia a uviedol niekoľko príkladov z domova i zo zahraničia. Išiel tak ďaleko, že parafrázoval europoslankyňu Záborskú (KDH), ktorá nedávno tvrdila, že v iných krajinách EU je to celkom bežné, len u nás doma sa z toho robí téma. Pritom stále len prihrieval polievočku svojmu straníckemu šéfovi.

Galko mu oponoval s tvrdením, že za sudcov ÚS, by nemali ísť skompromitovaní politici a morálne pochybné osoby, čím sa jasne vyhradil voči Ficovi. Matovič vcelku správne podotkol, že ÚS je tzv. výkladná skriňa nášho súdnictva a jeho členovia by mali byť tí najlepší a zároveň vyjadril obavu, že proces voľby nezaručuje, že budú vybraní len tí najlepší a najvhodnejší.

Rozdielne názory diskutujúcich pokračovali v názoroch na spôsob voľby ústavných sudcov. Tomáš operoval s myšlienkou, že tajná voľba je výdobytok nežnej revolúcie a verejná voľba je odkazom na totalitný režim. Prirovnal to voleniu pred plentou a zverejňovaniu kto koho volí. Galko oponoval, že voliči majú právo vedieť ako volí ich poslanec, preto je verejná voľba jediná správna. Diskusia sa potom zvrhla do osobných útokov, ktoré vyvrcholili Galkovým neprofesionálnym výpadom: Erik Tomáš je lacná podržtaška, ktorá slúžila najprv Ruskovi, potom Kaliňákovi a teraz Ficovi.

Matovič sa obáva tajnej voľby, pretože je názoru, že koalícia sa chystá spáchať podvod a ak vyhrajú kandidáti koalície bude do roka 2031 na Slovensku vládnuť bezprávie. Čo ho viac trápi je, že jeho najväčší sok Fico by sa mohol ešte dlho vyhrievať na slnku beztrestnosti a potom odísť vyhrievať sa do Belize. Galko tvrdí, že všade na svete sú takého voľby verejné a v USA sú za účasti televíznych kamier. Neviem sa k tomu vyjadriť, nesledujem voľby sudcov v USA, ale v SaS majú to sledovanie asi povinné. Teda myslím volieb, alebo aj ľudí???

Po ostrej výmene invektív sa diskusia konečne presunula k druhému bodu a to k prezidentským voľbám. Tomáš oznámil, že ich kandidát Šefčovič kandidatúru zvažuje a spravil mu aj celkom dobrú reklamu, keď kvetnato rozprával, ako pán Šefčovič pomáhal Slovensku. Vraj ani opozícia nemala nikdy výhrady k jeho pôsobeniu v európskych štruktúrach.

Gál zachraňoval svojho predsedu ako kandidáta na prezidenta, pretože je poznamenaný zradou pravice a kolaboráciou so SMERom. Ospevoval jeho dlhoročné skúsenosti ako politika a zdôraznil, že si nemôžeme dovoliť mať prezidenta amatéra, ktorý bude jednať štýlom pokus-omyl. Jasná narážka na amatéra Mistríka.

To už Matovič nevydržal a vyhlásil, že sa bude snažiť brániť Slovensko pred zradcom Bugárom, ktorý by mal dostať úradný zákaz pohybovať sa okolo prezidentského paláca. Ďalej označil pojmom – OBLUDA - kandidátov Harabina, Bugára a Kotlebu. Nezabudol ani na svojho karmického Fica a pritom mu neprekážalo, že on nie je medzi kandidátmi. Šefčovič je podľa neho dobrý kandidát, ale je ho potrebné hodnotiť aj podľa jeho priateľov, a tým je pre neho neprijateľný. Oznámil, že OĽANO nepostaví žiadneho kandidáta.

Galko sa vzrušil z vyjadrení Matoviča a označil nepostavenie vlastného kandidáta za priam štátnický Igorov počin. Verím, že po vysielaní dostal od Igora pusu. Ďalej robil už len nepresvedčivú reklamu ich kandidátovi Mistríkovi o ktorom sa neustále snažil tvrdiť, že je to nezávislý kandidát, lebo je to dnes trendy.

Význam a dopad 65 minút tejto relácie je porovnateľný s vysielaním monoskopu. S tým rozdielom, že monoskop je príjemnejší a dá sa pri ňom pokojne obedovať. Aj keď zvuk kilohertzového signálu vysielaného s monoskopom je asi lepšie vypnúť, podobne ak zvuk hlasov diskutujúcich účastníkov.