Holandská polícia zadržala muža, ktorý zrazil aktivistu hnutia žltých viest
13 | 01 | 2019 I

Brusel 13. januára (TASR) - Holandská polícia v sobotu večer zadržala vodiča kamiónu, ktorý je podozrivý, že v piatok v Belgicku zrazil jedného z účastníkov protestného zhromaždenia zvolaného hnutím žltých viest. S odvolaním sa na prokuratúru belgického mesta Liege o tom informovala agentúra AFP. 



K tragédii došlo v piatok večer pri zátarase, ktorú "žlté vesty" postavili na diaľnici E25 v blízkosti mesta Vizé v smere na holandské mesto Maastricht.
Jeden pruh diaľnice bol vtedy neprejazdný kvôli paletám a pneumatikám, ktorými ho demonštranti prehradili. Druhý pruh zostal voľný, ale demonštranti naň púšťali len osobné autá.

Vodič kamiónu sa však zaradil medzi osobné autá. Keď ho dvaja z aktivistov chceli požiadať, aby prešiel k odstaveným nákladným autám, vodič ich ignoroval a vo veľkej rýchlosti jedného z nich kamiónom zrazil.

Vodič potom z miesta činu ušiel. Polícii sa ho podarilo vypátrať vďaka tomu, že svedkovia incidentu si zapamätali ŠPZ jeho kamiónu. Polícia potom našla dopravnú firmu v Holandsku, ktorej auto patrí, a tá identifikovala podozrivého vodiča. Na podozrivého bol vydaný európsky zatýkací príkaz.

Ako informovali belgické médiá, 48-ročný muž, ktorý v piatok zahynul, sa stal prvou obeťou z radov belgických žltých viest od polovice novembra, keď sa toto hnutie z Francúzska rozšírilo aj do susedného Belgicka, pričom najsilnejšie sa prejavuje vo Valónsku, v oblasti miest Liege, Mons a Charleroi.

Podľa tlačovej agentúry BELGA v dôsledku blokád na cestách postavených sympatizantmi hnutia žltých viest zahynuli v Belgicku v decembri dvaja ľudia - šlo o vodičov, ktorí podľa médií zrejme nesprávne zareagovali na spomalenie plynulosti premávky na ceste kvôli zátarasám.
Vo Francúzsku pri nehodách súvisiacich s protestmi žltých viest prišlo na cestách o život už asi desať ľudí.