Prezidentské voľby v Konžskej republike vyhral opozičný kandidát Félix Tshisekedi
10 | 01 | 2019 I TASR

Kinshasa 10. januára (TASR) - Opozičný kandidát Félix Tshisekedi zvíťazil v dlhoočakávaných prezidentských voľbách v Konžskej demokratickej republike (KDR). Informovala o tom vo štvrtok volebná komisia, čím umožnila prvé odovzdanie moci v krajine po 18 rokoch. Súčasný prezident Joseph Kabila minulý rok oznámil, že po takmer dvoch desaťročiach pri moci odstúpi, pripomína agentúra AFP.



Po oznámení výsledkov volieb, v ktorých Tshisekedi získal 38 percent hlasov, začali davy ľudí v Kinshase tancovať od radosti. Nebol pritom favoritom. Ako druhý skončil ďalší opozičný kandidát Martin Fayulu s 34 percentami hlasov a až ako tretí s 23 percentami sa umiestnil kandidát vládnej strany Emmanuel Ramazani Shadary, ktorého ako svojho nástupcu podporil Kabila.

Päťdesiatšesťročný Tshisekedi nie je verejnosti veľmi známy. Roky žil v Belgicku a do čela opozičného Zväzu pre demokraciu a sociálny pokrok (UPDS) sa postavil začiatkom minulého roka - rok po úmrtí svojho otca, známeho opozičného lídra Étienna Tshisekediho.

Voľby sa konali 30. decembra a výsledky mali zverejniť už 6. januára, ale ich oznámenie odložili. Volebná komisia pripísala pomalé sčítanie rozsiahlym logistickým problémom v krajine, ktorá má rozlohu západnej Európy, avšak slabú infraštruktúru.

V KDR, bývalom Zaire, od získania nezávislosti od Belgicka v roku 1960 ešte nedošlo k pokojnému odovzdaniu moci. Krajina bola odvtedy dejiskom viacerých veľkých i menších ozbrojených konfliktov.
Joseph Kabila je prezidentom od roku 2001, pričom čelí obvineniam z korupcie a porušovania ľudských a občianskych práv.