V Ugande stiahnu z predaja energetický nápoj zapríčiňujúci nežiaducu erekciu
09 | 01 | 2019 I TASR

Kampala/Lusaka 9. januára (TASR) - Uganda začala v utorok sťahovať z predaja energetický nápoj zambijskej výroby, ktorého konzumácia môže mať rozličné vedľajšie účinky, vrátane častých a dlhotrvajúcich erekcií. Informovala o tom agentúra DPA.



Ugandský úrad pre kontrolu potravín a liečiv uviedol, že energetický nápoj predávaný pod názvom Natural Power SX podrobil laboratórnym testom na základe sťažnosti, že obsahuje "viagru", teda liek na erektilnú dysfunkciu.

"Ten muž sa sťažoval, že neustále dostáva erekcie a má aj ďalšie komplikácie," uviedol hovorca úradu Godwin Mbonye Muhwezi, ktorý dodal, že výrobok bude stiahnutý z maloobchodnej siete.

Vo vyhlásení Zambijskej farmaceutickej spoločnosti (PZS) uverejnené v sobotu denníkom Lusaka Times, sa uvádza, že primiešanie aktívnej látky viagry, ktorou je sildenafil, do energetického nápoja predstavuje potenciálne nebezpečenstvo, pretože nie je možné kontrolovať jej dávkovanie.

"Sťažovateľ uviedol dlhotrvajúcu, takmer šesťhodinovú erekciu, búšenie srdca a nadmerné potenie, čo sú typické príznaky nadmerného užitia sildenafilu," konštatuje PZS.
Výrobca nápoja Natural Power SX, ktorým je spoločnosť Revin Zambia Limited, produkt bráni. Jej riaditeľ Vikas Kapoor pre DPA uviedol, že je presvedčený, že energetický nápoj sa vyznačuje "vysokou kvalitou" a neobsahuje nijaké "škodlivé látky".