V novembri 2018 zoslabol dopyt domácností po úveroch na nehnuteľnosti
09 | 01 | 2019 I TASR

Bratislava 9. januára (TASR) - Dopyt slovenských domácností po úveroch na nehnuteľnosti na Slovensku pred záverom minulého roka spomalil. Naopak, rástol záujem o spotrebné úvery. Dôkazom toho sú najnovšie novembrové štatistiky Národnej banky Slovenska (NBS).



V novembri minulého roka spomalil medzimesačný rast úverov domácnostiam na 0,7 %. "Medziročne rovnako spomalil, keď nepatrne poľavuje dopyt po úveroch na nehnuteľnosti. Na druhej strane však pomerne dynamicky rastú úvery na spotrebu, tie sa v poslednom štvrťroku minulého roka mierne zdynamizovali a rastú tak rýchlejšie ako úvery na nehnuteľnosti," konštatujú v najnovšom komentári analytici NBS.

Napriek miernemu spomaleniu je však rast úverov na Slovensku naďalej najvyšší v rámci eurozóny a spomedzi krajín V4. "Podporou pre rast zadlžovania zostávajú nízke nominálne úrokové sadzby a stále sa zlepšujúca situácia na trhu práce," vysvetľujú analytici NBS.

Úvery súkromnému sektoru v novembri 2018 medzimesačne vzrástli o 0,4 %, medziročná dynamika spomalila na 10,3 %. "Úvery nefinančným spoločnostiam v novembri stagnovali, keď na jednej strane pokračovali v raste dlhodobé úvery, čo naznačuje posilnenie investičného dopytu. Na strane druhej klesli krátkodobé úvery odzrkadľujúce prechodné prefinancovanie prevádzkových potrieb niektorých odvetví," skonštatovali analytici NBS. Pozitívne však podľa nich je to, že dlhodobé úvery rástli, čo by sa mohlo prejaviť v priaznivom vývoji investičného dopytu v poslednom štvrťroku minulého roka.

"Naopak, v novembri 2018 došlo k poklesu krátkodobých úverov, ktoré mohli byť použité len na vykrytie krátkodobého výpadku peňažného toku v niektorých firmách," doplnili analytici NBS. Tento prípad sa mohol týkať napríklad firiem, ktoré sa zaoberajú výrobou koksu a rafinérskych ropných produktov či dodávateľov do automobilového priemyslu.