Rusko vyvíja strelu s plochou dráhou letu s dosahom vyše 4500 kilometrov
08 | 01 | 2019 I TASR

Moskva 8. januára (TASR) - Rusko vyvíja strelu s plochou dráhou letu s dosahom viac než 4500 kilometrov, informovali v utorok ruské štátne médiá s odvolaním sa na anonymný zdroj z prostredia obranného priemyslu.



Avizovaná zbraň, ktorá má byť armáde údajne dodaná do roku 2027, je súčasťou rodiny striel Kalibr schopných niesť jadrovú hlavicu. Tieto systémy sú inštalované na vojnových lodiach a ponorkách, dodáva tlačová agentúra DPA.

Zmluva o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) medzi Ruskom a Spojenými štátmi nezakazuje strely odpaľované z mora. Plánovaná strela Kalibr-M by mala byť schopná niesť bojovú hlavicu s hmotnosťou približne jednej tony, uviedla ruská štátna tlačová agentúra TASS.

Rusko v decembri oznámilo, že otestovalo strelu odpaľovanú zo zemského povrchu, ktorú vypustilo z lokality situovanej južne od pohoria Ural, pričom strela zasiahla cieľ na Kamčatke na Ruskom ďalekom východe vzdialený približne 6000 kilometrov. Táto vzdialenosť presahuje 5500-kilometrový rádius, čo INF zakazuje.

Ruský prezident Vladimir Putin varoval, že nadzvuková klzáková strela Avangard je "odolná voči súčasnej i budúcej protivzdušnej obrane, ako aj protiraketovým systémom potenciálneho nepriateľa".

Spojené štáty sa usilujú odstúpiť od zmluvy INF z roku 1987 na základe obvinení, že Rusko ju porušuje vývojom striel, ktorých dolet je v zakázanom rozmedzí. Moskva, ktorá tieto tvrdenia odmieta, obvinila Spojené štáty z porušovania predmetnej dohody tým, že vo východnej Európe rozmiestňuje protiraketový systém NATO.