Irán zrejme stál za vraždami dvoch holandských občanov
08 | 01 | 2019 I TASR

Amsterdam 8. januára (TASR) - Irán pravdepodobne stál za vraždami dvoch holandských občanov iránskeho pôvodu, ktorí sa stavali kriticky k islamskému režimu v Teheráne. Uviedol to v utorok holandský minister zahraničných vecí Stef Blok, ktorého citovala agentúra AFP. 



Holandská tajná služba "má silné indície, že Irán bol zapletený do vrážd dvoch holandských občanov iránskeho pôvodu," napísal Blok v liste adresovanom poslancom holandského parlamentu.

K jednej z vrážd došlo v roku 2015 v meste Almere v strednom Holandsku a k druhej vlani v metropole krajiny Amsterdam. V oboch prípadoch prišli o život oponenti iránskeho režimu.

Informácia bola zverejnená len niekoľko hodín po tom, ako Európska únia prijala cielené sankcie voči Iráncom, ktorí mali byť zapletení do prípravy vlaňajších komplotov voči iránskej opozícii v Dánsku a vo Francúzsku.

Dánska polícia vlani v októbri obvinila Teherán, že na území Dánska plánoval útoky na členov jednej zakázanej iránskej separatistickej skupiny. Francúzske úrady taktiež vlani prekazili pripravovaný bombový útok na schôdzku exilového iránskeho opozičného hnutia blízko Paríža.

Odhalenia komplotov vniesli napätie do vzťahov medzi Teheránom a EÚ v období, keď sa Únia snaží zachrániť tzv. iránsku jadrovú dohodu po tom, ako od nej odstúpili USA.