Austrália žiadosť o azyl od mladej ženy zo Saudskej Arábie starostlivo posúdi
08 | 01 | 2019 I TASR

Bangkok/Sydney 8. januára - Austrálska vláda v utorok potvrdila, že sa bude pozorne zaoberať žiadosťou o azyl, ktorú podala mladá žena zo Saudskej Arábie na úteku pred svojou rodinou. O ďalšom vývoji v prípade, ktorý vzbudil medzinárodnú pozornosť, informovala agentúra AFP.


"Austrálsku vládu potešilo, že Rahaf Muhammad Mutlak al-Kunúnová má ochranu (OSN)," povedal pre agentúru AFP predstaviteľ austrálskeho ministerstva vnútra. "Každá žiadosť slečny al-Kunúnovej o humanitárne vízum bude starostlivo zvážená po ukončení procesu Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR),"
Al-Kunúnová (18) je od pondelka v Thajsku pod ochranou UNHCR, ktorému by malo posúdenie jej prípadu trvať niekoľko dní, potvrdil v utorok samotný úrad.

Šéf thajskej imigračnej polície Suračate Hakparn na tlačovej konferencii v Bangkoku v pondelok večer miestneho času oznámil, že al-Kunúnová "má povolené ostať... teraz je zverená do starostlivosti UNHCR... Letisko opustila so (zástupcami) UNHCR". Dodal, že Thajsko sa o ňu postará najlepšie, ako bude vedieť.

"Teraz je pod suverenitou Thajska. Nikto - ani žiadne veľvyslanectvo - ju nemôže prinútiť nikam odísť. Thajsko je krajinou úsmevov. Nikoho nepošleme na smrť."
Suračate bude o celej kauze v utorok hovoriť so saudskoarabskými diplomatmi.
Al-Kunúnová ešte v pondelok na Twitteri napísala, že do Bangkoku pricestoval jej otec, čo ju "veľmi znepokojilo a vystrašilo". Dodala však, že sa "pod ochranou UNHCR so súhlasom thajských úradov" cíti bezpečne. Potvrdila tiež, že jej úrady vrátili pas.

Human Rights Watch vyzvala Austráliu, aby prijala mladú ženu zo Saudskej Arábie
Bangkok 8. januára (TASR) - Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) vyzvala v utorok austrálsku vládu, aby umožnila vstup mladej žene so Saudskej Arábie, ktorú má po úteku z vlasti pred týraním v rodine a následnom zadržaní v... Čítať ďalej
08 | 01 | 2019 | TASR


Al-Kunúnovú zastavili na letisku Suvarnabhumi v Bangkoku v sobotu večer zástupcovia saudskoarabských a kuvajtských úradov a násilím jej odobrali cestovné doklady. Saudskoarabka sa následne zabarikádovala vo svojej hotelovej izbe na zmienenom letisku a odtiaľ posielala cez sociálne médiá zúfalé prosby o pomoc i o možnosť stretnúť sa so zástupcami OSN.

Al-Kunúnová je podľa vlastných slov obeťou fyzického a psychického násilia v rodine a ľudskoprávnej organizácii Human Rights Watch (HRW) povedala, že sa obáva o svoju bezpečnosť v prípade, že by ju donútili vrátiť sa do Saudskej Arábie. Tvrdí, že mužskí členovia jej rodiny ju bili a vyhrážali sa jej smrťou. Do Thajska sa jej podarilo ujsť počas dovolenky, ktorú s rodinou trávila v Kuvajte.