V rámci vyšetrovania úniku údajov politikov v Nemecku vypočuli prvých svedkov
07 | 01 | 2019 I TASR

Berlín 7. januára (TASR) - V súvislosti s pátraním po zdroji masívneho úniku dát zameraného na nemeckých politikov a verejných činiteľov úrady vypočúvali prvých svedkov. Vyšetrovatelia v rámci prípadu zároveň prehľadali v nedeľu byt jedného z nich, uviedol v pondelok hovorca prokuratúry. Píše o tom agentúra DPA.


Spolkový kriminálny úrad (BKA) uskutočnil prehliadku bytu v meste Heilbronn na severe Nemecka, spresnila agentúra AP.

Totožnosť osôb, ktoré sú zodpovedné za odcudzenie osobných údajov a ich zverejnenie na anonymnom účte na Twitteri, nie je stále známa. Nemecké médiá minulý týždeň informovali, že únik dát možno postihol celkovo až 1000 politikov a ďalších popredných osobností. Na internet unikli aj dokumenty kancelárky Angely Merkelovej či prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera.

Prípad vyvolal v krajine diskusiu a reakcia bezpečnostných úradov na masívny únik dát ostrú kritiku.
Spolkový úrad pre bezpečnosť v informačnej technike (BSI) totiž vedel o odcudzení dokumentov politikom už od decembra, avšak BKA bol informovaný až minulý piatok. Písalo sa o tom v liste z BKA, do ktorého mali možnosť nahliadnuť reportéri DPA.

Nemeckí hackeri zverejnili dokumenty politikov - vrátane Merkelovej
Berlín 4. januára (TASR) - Hakeri odcudzili údaje a dokumenty patriace stovkám nemeckých politikov a zverejnili ich na internete cez Twitter. V piatok o tom informovala nemecká verejnoprávna stanica RBB a tiež agentúra AP. Čítať ďalej
04 | 01 | 2019 | TASR


Minister vnútra Horst Seehofer, ktorý je v súvislosti so zodpovedaním otázok pod čoraz väčším tlakom, sa v pondelok stretne s vysokopostavenými predstaviteľmi polície a kybernetickej bezpečnosti. Podľa štátneho tajomníka rezortu vnútra Stephana Mayera sa minister k záležitosti vyjadrí až v polovici tohto týždňa "po dôkladnom objasnení faktov".

Mayer zároveň v pondelok oznámil opatrenia na zaistenie bezpečnosti vrátane zlepšenia existujúceho nemeckého strediska pre kybernetickú bezpečnosť a vypracovania návrhov zákonov o informačnej technológií v nadchádzajúcich mesiacoch.