Obchodníci s ľuďmi zostávajú stále väčšinou nepotrestaní
07 | 01 | 2019 I TASR

Viedeň 7. januára (TASR) - Nelegálne obchodovanie s ľuďmi zostáva naďalej často nepotrestané. Pre obchodníkov s ľuďmi existujú na celom svete stále rozsiahle oblasti, kde im nehrozí nijaký postih, píše sa v správe zverejnenej v pondelok vo Viedni Úradom OSN pre drogy a kriminalitu (UNODC). 



V mnohých krajinách Afriky a Blízkeho východu sa počet odsúdených skutočne zvýšil, ale celkový počet zostáva podľa úradu "veľmi nízky". "Zdá sa, že obchodníkom s ľuďmi hrozí len malé riziko, že sa dostanú pred súd," konštatuje UNODC citovaný agentúrou AFP.

Podľa UNODC bolo v roku 2016 na základe údajov zo 45 krajín zaregistrovaných takmer 25.000 obetí obchodovania s ľuďmi, čo je o vyše 10.000 viac ako v roku 2011. V správe sa však uvádza, že tento nárast je spôsobený aj tým, že obete sa darí lepšie identifikovať.
Najčastejším dôvodom obchodovania s ľuďmi je sexuálne zneužívanie, čo sa zistilo v 59 percentách prípadov registrovaných v roku 2016. Táto forma vykorisťovania dominuje najmä v Amerike, Európe a juhovýchodnej Ázii.

Takmer polovica obetí obchodovania s ľuďmi sú ženy (49 percent), ďalších 23 percent tvoria dievčatá. Veľká väčšina z nich je sexuálne zneužívaná: 83 percent žien a 72 percent dievčat.
Tridsaťštyri percent ľudí sa stalo obeťou nútenej práce, a to najmä v subsaharskej Afrike a na Blízkom východe.

Za obchodovaním s ľuďmi sa podľa UNODC skrýva aj obchodovanie s orgánmi. V rokoch 2014-17 bolo hlásených 100 prípadov odobratia orgánov ľuďom. Vyskytli sa predovšetkým na Blízkom východe a v severnej Afrike, ale ojedinelé prípady boli zaznamenané aj v Európe a v Strednej a Južnej Amerike.

Často sa zistili prípady, keď boli obchodníci s ľuďmi dohodnutí s lekárskym personálom a využívali "korupčné a podvodné praktiky". Okrem toho využili "obrovskú zraniteľnosť" svojich obetí napríklad tým, že ich lákali v utečeneckých táboroch "falošnými sľubmi poskytnutia finančnej hotovosti alebo bezpečného bývania".