Kalamita postihla aj obec Čierne, problémy robí sneženie i vietor
06 | 01 | 2019 I tasr

Snehová kalamita, ktorá aktuálne trápi viacero obcí na severe Slovenska, zasiahla aj Čierne v okrese Čadca. Podľa vyjadrenia tamojšieho starostu Pavla Gomolu okrem neutíchajúceho sneženia situáciu komplikuje aj silný nárazový vietor. Čierne je tak už tretia samospráva na Kysuciach, ktorá v tomto týždni vyhlásila mimoriadnu situáciu.


"Máme 60 ulíc, 20 je odľahlých. Obec bola osídlená po kopcoch aj v údolí Beskýd. Pri dlhodobom snežení a silnom nárazovom vetre je problém udržať cesty v kopcoch zjazdné," povedal v nedeľu Gomola pre TASR.

Mimoriadnu situáciu vyhlásili v sobotu (5.1.) popoludní. V utorok (8.1.) nastupujú deti do školy. V obci sú dve základné a dve materské školy. "Aj teraz odvážame sneh z verejných priestorov a spred škôl. Obecná technika aj tri podnikateľské subjekty, ktoré sme pozvali, aby nám pomohli, sú stále v činnosti. Najnutnejšie práce sme vykonali v sobotu do neskorých nočných hodín," uviedol starosta s tým, že situáciu komplikujú aj úzke prístupové cesty.

Prizvané podnikateľské subjekty pracujú podľa Gomolu najmä v obci, horské úseky upravuje samospráva vlastnými silami. "Na to máme zakúpené silné traktory, ktoré vydržia pracovať v takomto teréne, aj frézu na odfrézovanie snehu," dodal. Výška snehovej pokrývky v centre Čierneho dosahuje hranicu 60 centimetrov, v horských úsekoch je podľa odhadov starostu do jedného metra snehu.

Podľa informácií z odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline majú najväčšie problémy so snehovou kalamitou samosprávy z regiónov Oravy, Kysúc a v okolí Žiliny. V okrese Námestovo vyhlásilo tento týždeň mimoriadnu situáciu už celkom 11 obcí, konkrétne ide o Mútne, Oravskú Lesnú, Oravské Veselé, Oravskú Polhoru, Sihelné, Rabču, Novoť, Rabčice, Klin, Beňadovo a Zubrohlavu. V okrese Žilina majú kalamitu v obciach Lutiše, Belá a Terchová. Na Kysuciach sú okrem Čierneho ťažkosti so snehom aj v Skalitom a Krásne nad Kysucou.