ČESKO: Lekári predpisovali lieky podľa želania distribútorov. Prípad farmakorupcie má už 200 obvinených
06 | 01 | 2019 I ct24

Doteraz najväčší prípad údajného podplácania lekárov v Česku sa rozrastá. Obvinenie si vypočuli ďalšie desiatky ľudí. V kauze tak teraz polícia stíha zhruba 200 lekárov a niekdajších zástupcov distribútorských firiem. Doktori podľa vyšetrovateľov dostávali úplatky za prednostné predpisovaní určitých liekov. Aj napriek rozšíreniu počtu obvinených speje už vyšetrovanie časti kauzy ku koncu, informuje čt24.


Podľa štátneho zástupcu Ondreja Šťastného polícia novo obvinila v súvislosti s údajným podplácaním lekárov 39 ľudí. "Takže v tejto veci je vo všetkých vlnách už len cca 200 obvinených," dodal Šťastný. Stíhaní sú podľa neho za úplatkárske delikty a časť obvinených aj z účasti na organizovanej zločineckej skupine - to sa týka niekdajších zástupcov dvoch distribútorských spoločností, ktorí podľa policajtov lekára podplácali v rokoch 2008 až 2013.

Podľa ich záverov išlo o to, že zástupcovia dvoch spoločností sa snažili motivovať lekára, aby prednostne predpisovali generické lieky distribuovaná ich spoločnosťami.

Detektívi tvrdia, že podplácanie lekárov bolo starostlivo riadené. "Možno konštatovať, že celý proces podplácania má nastavené pravidlá, kontrolné mechanizmy a systém evidencie. Osoby zapojené do trestnej činnosti by mali fungovať ako organizovaná skupina, ktorá má svoju štruktúru s rozdelením funkcií a deľbou činností so zameraním na sústavné páchania trestnej činnosti, "stojí v policajných dokumentoch.

Skupina mala údajne rozdelené role - niekto s lekármi peniaze za predpisy vyjednal, ďalší ich rozdelil do obálok a iný fungoval ako kuriér a peniaze lekárom vozil. Evidencia a záznamy o údajnom odovzdaní peňazí považuje polícia za dôkaz proti celej skupine.

Vyšetrovanie prvej časti rozsiahlej kauzy speje k záveru. Ide o prvú vlnu niekoľkých desiatok obvinených, ktorí sú stíhaní od roku 2015. "Mala by ísť k štátnemu zástupcovi s policajným návrhom na podanie obžaloby," povedal žalobca Šťastný.

Advokáti obvinených lekárov aj distribútorov liečiv, ktorých Česká televízia oslovila, odmietajú, že by sa ich klienti dopustili nezákonností.

"Obhajoba popiera, že by dochádzalo k nejakému podplácaniu. To nie je pravda. Moja klientka má v tej veci pozícii takú, že jej vôbec nebolo známe, aký bol účel peňažných tokov. Ona v tej spoločnosti pôsobila na pozícii, v ktorej nemala prístup k dokumentom a tieto skutočnosti vôbec nepoznala, "zdôraznil obhajca jednej z obvinených z distribútorskej spoločnosti Tomáš Pelikán.

Podľa advokátky jedného z obvinených lekárov Petry Carvanové bol výdaj lieku v réžii lekárne a to vraj lekár ovplyvniť nemohol. "Môj klient obvinenia úplne odmieta. Ak by mal v úmysle predpisovať konkrétne liečivá, potom by na recepty vystavoval doložku 'Liečivo nezamieňať!'. Môj klient ale túto doložku na spomínané liečivá nedopisoval, takže výdaj konkrétneho lieku bol úplne v dispozícii lekárne, "tvrdí Carvanová.

Polícia však trvá na svojom. Lekári boli podľa nej odmeňovaní podľa toho, koľko dohodnutých liekov predpísali. Niektorí si tak podľa policajných dokumentov prišli na státisíce, v jednom prípade aj na dva a pol milióna korún, ale inokedy len na pár tisíc korún.

Lekári, ktorí neprevzali príliš vysoké čiastky, požiadali o podmienečné zastavenie stíhania a niektorí uspeli. "Doteraz bolo podmienečne zastavené trestné stíhanie celkom 14 osôb. Sú to tí lekári, ktorí požiadali o podmienečné zastavenie a súčasne zložili na účet určený pre pomoc obetiam finančnú čiastku. Tým bolo trestné stíhanie zastavené a možno ešte očakávať, že toto číslo bude postupom času narastať, "uviedol Ondřej Šťastný. Upresnil, že lekári na spomínaný účet dohromady zložili cez tri milióny korún.

Prípad je svojím rozsahom ojedinelý. "Ja som sa osobne s takto rozsiahlym prípadom čo do počtu obvinených nestretol, a pokiaľ viem, tak takýchto prípadov je v našej histórii trestného konania minimum, pokiaľ ide o počet obvinených," poukázal advokát Tomáš Pelikán.

Rozsiahly prípad je pre políciu i logisticky náročný. "Pokiaľ u úkonov majú právo byť obhajcovia všetkých obvinených, tak si predstavme, že stovky obhajcov sa zúčastňujú výsluchov, kladú otázky, a ak by každý z nich položil čo i len jednu otázku, tak to samozrejme neuveriteľným spôsobom predlžuje trvanie tých úkonov. Nehľadiac na to, že niektoré sú naplánované do pravdepodobne najväčšej sály, ktorý v Ústí nad Labem je k dispozícii, "hovorí Pelikán.

Avšak podozrením, že si lekári nechávali platiť za predpisovanie určitých liekov, sa polícia zaoberala aj v minulosti. Ministerstvo zdravotníctva sa chce teraz viac zamerať napríklad aj na väčší dohľad nad spoluprácou lekárov a farmaceutických firiem na rôznych dotazníkových prieskumoch či vedeckých štúdiách. "Myslím, že by to malo fungovať tak, že všetky tieto štúdie by mali byť schválené Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv. Ten by mal posúdiť, či majú vedecký charakter, alebo ide čisto o marketingovú vec, alebo možno podvodné konanie, ktoré zastiera, že lekár je platený za predpisovanie určitých liekov, "myslí si minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

Kontroly podľa neho fungujú aj dnes, ale právomoci Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv by sa vraj mali rozšíriť. Údaje ministerstva hovoria o tom, že liekový ústav vykonal vlani dvadsaťpäť kontrol a uložil pokuty v poriadku stoviek tisíc korún. "V tomto smere istá kontrola existuje, ale Štátny ústav pre kontrolu liečiv by mal mať širšie právomoci - akékoľvek tieto štúdie, aj dotazníkové, by mali byť ním schvaľované," popísal minister možnosti, ako dohliadnuť na vzťah medzi lekárom a firmami.