V Istanbule formalizovali nezávislú ukrajinskú pravoslávnu cirkev
05 | 01 | 2019 I TASR

Istanbul 5. januára (TASR) - Ekumenický konštantínopolský patriarcha Bartolomej I. podpísal v sobotu v Istanbule dekrét o nezávislosti pravoslávnej cirkvi na Ukrajine.



Patriarcha Bartolomej I. podpísal tzv. tomos, čím formalizoval nezávislosť ukrajinskej pravoslávnej cirkvi od ruskej pravoslávnej cirkvi, s ktorou bola zviazaná od roku 1686. Tento krok núti ukrajinských duchovných, aby si vybrali stranu v období, keď na východe Ukrajiny pokračujú boje medzi vládnymi vojakmi a separatistickými povstalcami podporovanými Ruskom, pripomenula tlačová agentúra AP.

Minulý mesiac lídri ukrajinskej pravoslávnej cirkvi schválili v Kyjeve zrod novej, jednotnej cirkvi oddelenej od moskovského patriarchátu a za jej hlavu si zvolili metropolitu Jepifanija. Ruská pravoslávna cirkev medzičasom prerušila vzťahy s Istanbulom, centrom pravoslávneho sveta. Bartolomej I. totiž vlani 11. októbra zrušil stáročnú podriadenosť kyjevských prelátov voči Moskve.

Za vytvorenie novej, nezávislej pravoslávnej cirkvi na Ukrajine robil kampaň aj ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý tiež pricestoval do tureckého Istanbulu na slávnostný obrad. Tým sa končí vyše 330-ročná ruská náboženská nadriadenosť nad Kyjevom.
"Toto je historická udalosť a veľký deň," napísal Porošenko na Twitteri. Ceremóniu označil za "manifestáciu nádejí a túžob Ukrajiny".

Porošenko sa pred obradom stretol s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a diskutovali spolu vyše hodinu, informovala v sobotu tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na tureckú štátnu tlačovú agentúru Anadolu. Tá podrobnosti z rozhovoru nepriniesla. Ide o druhú Porošenkovu návštevu Turecka od vlaňajšieho novembra.

Vyhlásenie nezávislosti ukrajinskej pravoslávnej cirkvi otvorí "novú éru v dejinách pravoslávia", napísal na Facebooku Porošenko ešte v piatok. Dodal, že pokladá za veľkú česť zúčastniť sa na dlho očakávanej udalosti v Istanbule. "Modlíme sa za mier a jednotu," uviedol prezident.