Trump je pripravený aj na dlhodobý shutdown
05 | 01 | 2019 I TASR

Washington 5. januára (TASR) - Americký prezident Donald Trump v piatok uviedol, že je pripravený aj na alternatívu, že čiastočné zastavenie financovania federálnych inštitúcií, tzv. shutdown, bude trvať celé roky. Informovala o tom BBC.



Po stretnutí s demokratickými a republikánskymi lídrami Kongresu Trump v piatok na tlačovej konferencii pred Bielym domom povedal, že nijaký návrh rozpočtu, ktorý by umožnil uvoľnenie financií pre federálne inštitúcie, nepodpíše bez toho, aby neobsahoval čiastku z ktorej by mala byť financovaná výstavba múra na hraniciach Spojených štátov s Mexikom. Zároveň dodal, že tzv. shutdown môže trvať celé mesiace alebo aj roky.

"Presne to som povedal. Nemyslím si, že bude. Ale som na to pripravený. Je veľmi dôležité, aby sme na hraniciach mali úžasnú bezpečnosť. Bude to vybavené skôr, ako si ľudia myslia. Urobím všetko, čo bude treba," povedal podľa agentúry AFP Trump.

Trump na tlačovej konferencii potvrdil, že jeho predchádzajúce stretnutie s demokratickými lídrami nijaký pozitívny výsledok pre ukončenie dva týždne trvajúceho čiastočného zastavenia financovania federálnych inštitúcií neprinieslo.
Americké federálne inštitúcie vrátane deviatich ministerstiev prišli v rámci shutdownu o zhruba 25 percent finančných zdrojov, čo sčasti ochromilo ich činnosť.