Jaklovce: Zaniknuté obce pripomínajú aj maľby v Kostole sv. Antona Pustovníka
05 | 01 | 2019 I TASR

Jaklovce 5. januára (TASR) –  Pôvodný Kostol sv. Antona Pustovníka v Jaklovciach v Gelnickom okrese z konca 13. storočia je vyhlásený za kultúrnu pamiatku už viac ako 55 rokov. Zaniknuté obce pripomínajú aj maľby na stenách. Počas jednej z rekonštrukcií interiéru kostola bol zakúpený i stále fungujúci organ, miestni veriaci jeho zvuk môžu počuť viac ako 118 rokov. Pre TASR to povedal miestny duchovný Jozef Bednárik.



Steny chrámovej lode okrem iného zdobia maľby patrónov niekdajších filiálnych obcí, ktoré zanikli pre výstavbu vodnej priehrady Ružín alebo z dôvodu vzniku farnosti Margecany. "Na stenách môžeme vidieť sv. Katarínu, ktorá bola patrónkou Rolovej Huty, sv. Margitu ako patrónku Margecian a sv. Michala archanjela, ktorý je patrónom filiálnej obce Veľký Folkmar. V minulosti k filiálkam Jaklovskej farnosti patrili aj Orlovec a obec Kojšov," spresnil.

Významnou vzácnosťou v chráme je gotická socha Madony z Jakloviec, ktorá je dielom rezbára zvaného Majster Bielej Madony z Toporca považovaného za predchodcu spišskej drevorezbárskej dielne.

"Počet veriacich približne zodpovedá počtu obyvateľov obce (asi 1900, pozn. TASR). Cez týždeň to záleží od danej liturgickej slávnosti, ale pohybuje sa to od 50 do 200 ľudí.  V nedeľu príde na dve omše spolu približne 400 veriacich," uviedol s tým, že sú sprevádzané organovou hudbou.

Podľa Bednárika bol počas obnovy v roku 1900 zakúpený organ Rieger v Krnove za 10.000 korún zo zbierky veriacich. "Mám dvoch kantorov a myslím, že je niečím typický. Každý organista - kantor vloží do hry to svoje a registre zapne, ako vie," povedal.

Sväté omše počas cirkevného roka podľa neho dopĺňa aj spevokol, ktorý má v súčasnosti približne 20 členov. "Je v ňom viac žien, ale sú tam asi aj piati alebo šiesti muži. Vek sa pohybuje od 30 do 65 rokov," dodal duchovný s tým, že začiatok speváckeho zboru v Jaklovciach siaha do roku 1984 a vo svojom rozkvete mal aj do 60 členov.

V prvej polovici 18. storočia vedľa kostola pribudla aj kaplnka sv. Jána Nepomuckého, ktorá je tiež pamiatkovým objektom.