CBRE: Samosprávam niekedy chýba aj územný plán s priestorom pre priemysel
05 | 01 | 2019 I TASR

Bratislava 5. januára (TASR) - Samosprávy majú často pripravené územia iba z pohľadu majetkovo-právnych vzťahov, niekedy chýba aj samotný územný plán s vyčleneným priestorom pre priemysel. Ďalšie potrebné povolenia nie sú vždy dostatočne riešené. Pre TASR to uviedol konzultant oddelenia prenájmu priemyselných nehnuteľností poradenskej spoločnosti CBRE na Slovensku Martin Šafárik.



Práve to býva podľa neho najväčšou prekážkou pre potenciálnych záujemcov, pretože povoľovací proces na Slovensku trvá minimálne 9 až 12 mesiacov, v závislosti od typu prevádzky. "Neistota ohľadom možného začiatku operatívy vytvára riziko potenciálneho oneskorenia začatia výroby, čo sa môže odzrkadliť v pokutách zo strany koncových zákazníkov," priblížil Šafárik.

Sú spôsoby ako riešiť komplexné nastavenie parkov, od výberu ich správnej lokality v rámci mesta, tak aby jej nevhodný výber do budúcna nezaťažoval centrum mesta nákladnou dopravou alebo neboli nutné dodatočne investície do posilnenia cestnej infraštruktúry vo forme obchvatov, dodal.

CBRE je presvedčená, že je ešte stále možné uchopiť túto problematiku pri novovznikajúcich parkoch a tiež napraviť zdanlivo neúspešne lokality, ktoré bojujú s obmedzeniami, ako je nútený prenájom pozemkov.

Na Slovensku je niekoľko priemyselných parkov, v ktorých sa etablovali zahraničné výrobné spoločnosti. Napríklad Priemyselný park Kechnec, Senica, Levice či Kostolné Kračany, uzavrel konzultant.