Burza na Wall Street v piatok prudko vzrástla, Dow Jones stúpol o 3,29 %
05 | 01 | 2019 I TASR

New York 5. januára (TASR) - Wall Street na konci prvého týždňa v novom roku prudko posilnila. Podporili ju pozitívne údaje z amerického trhu práce, nová nádej na riešenie obchodného sporu medzi USA a Čínou, rovnako ako holubičie vyjadrenia šéfa americkej centrálnej banky (Fed) Jeroma Powella.


Kľúčový americký index Dow Jones Industrial Average si v piatok (4. 1.) polepšil o 746,94 bodu alebo 3,29 % a uzavrel na úrovni 23.433,16 bodu. Tým viac než zmazal výrazný štvrtkový (3. 1.) pokles, keď stratil 2,8 %. Oslabenie spustilo varovanie koncernu Apple, ktorý znížil očakávania týkajúce sa tržieb, a slabé údaje z priemyslu. Vďaka piatkovému zotaveniu si Dow Jones za celý uplynulý týždeň pripísal 1,6 %.

Širší index S&P 500 v piatok vyskočil o 3,43 % na 2531,94 bodu a technologický index Nasdaq Composite o 4,26 % na 6738,86 bodu.
Náladu na Wall Street podporilo viacero faktorov. V pondelok (7. 1.) sa uskutočnia prvé priame rokovania delegácií USA a Číny o obchode, odkedy sa obe strany začiatkom decembra dohodli na "neútočení" vo vzájomnom obchodnom spore. Americká delegácia pricestuje v pondelok do Číny na dvojdňové diskusie. Trh takisto pozitívne prijal správu, že čínska centrálna banka znížila povinné rezervy bánk.

Americké ministerstvo práce v piatok zverejnilo správu o robustnom vývoji na trhu práce v decembri. Tvorba pracovných miest sa prudko zrýchlila. V USA v decembri mimo poľnohospodárstvo vzniklo 312.000 nových pracovných miest. To výrazne prekonalo všetky prognózy ekonómov. A priemerná mzda v decembri medziročne vyskočila o 3,2 %. To bol najprudší nárast od apríla 2009.

Šéf Fedu Jerome Powell v piatok zdôraznil, že centrálna banka bude pozorne sledovať obavy finančných trhov. Dodal, že Fed môže byť trpezlivý pri zvyšovaní úrokových sadzieb a je pripravený v prípade potreby rýchlo korigovať svoju menovú politiku. To znížilo obavy z príliš rýchleho sprísňovania menovej politiky.