Á. Érsek: Dopravnú autoritu sa môže podariť vytvoriť bez zriadenia nového úradu
05 | 01 | 2019 I TASR

Bratislava 5. januára (TASR) - Ministerstvo dopravy pod vedením Árpáda Érseka (Most-Híd) chce vytvoriť dopravnú autoritu bez toho, aby sa musel zriadiť nový úrad. Pre TASR to uviedol minister Érsek.



O vytvorení dopravnej autority sa na Slovensku hovorí už dlhodobo. Má slúžiť na harmonizáciu dopravy a mala by zastrešovať objednávanie vlakových a autobusových liniek. Cieľom je odstrániť súbehy spojov.

"Ministerstvo dopravy nateraz zriadenie centralizovaného úradu nepovažuje za potrebné, čo však neznamená, že sme prestali pracovať na dopravnej autorite. Aktuálne to totiž vyzerá tak, že sa nám podarí vytvoriť autoritu bez toho, aby sme museli zriadiť nový úrad," opísal Érsek.

Medzi jednotlivými partnermi totiž podľa jeho slov funguje kvalitná spolupráca a na zmenu právnych predpisov, technických podmienok a ustanovení, ktoré majú potenciál výrazne zlepšiť vzájomnú koordináciu verejnej osobnej dopravy v tejto fáze harmonizácie, nie je potrebný vznik nového úradu. "Ak sa ukáže, že takto nastavená spolupráca bude fungovať," konštatoval minister.

Významnou plánovanou aktivitou v blízkej budúcnosti je však podľa jeho slov príprava zákona o verejnej osobnej doprave, ktorý má vhodným spôsobom zosúladiť dnes dva samostatné zákony o cestnej doprave a o doprave na dráhach. Spoločným cieľom je podľa neho, aby sa zjednodušila a hlavne zatraktívnila verejná osobná doprava, čím by sa eliminoval počet áut v mestách a zlepšila sa tým aj kvalita života v nich.