Veľké lavínové nebezpečenstvo hrozí v Tatrách i Malej Fatre
04 | 01 | 2019 I TASR

Liptovský Hrádok 4. januára (TASR) – Veľké lavínové nebezpečenstvo, štvrtý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice aktuálne prevláda vo Vysokých, Západných Tatrách aj v Malej Fatre. V ostatných pohoriach Slovenska platí zvýšená lavínová hrozba, tretí stupeň.



Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v piatok informoval, že v Malej Fatre, Vysokých a Západných Tatrách je uvoľnenie lavín pravdepodobné na mnohých strmých svahoch už pri malom dodatočnom zaťažení. Predpokladá sa aj výskyt veľkých spontánnych zosuvov.

"Počas poslednej periódy sneženia napadlo do 100 centimetrov nového prachového snehu. Stále pretrvávajúci vietor ho transportuje na záveterné strany južných, juhovýchodných a východných orientácií svahov, a to najmä v najvyšších polohách. Pri takomto množstve nového snehu sú však nebezpečné všetky expozície, obzvlášť vo Vysokých a Západných Tatrách," upozornil.

Ráno prevládalo na horách chladné, polooblačné počasie so silným vetrom. Teploty klesli na mínus 19 v najvyšších polohách po mínus desať stupňov Celzia na podhorí. Fúkal severný až severozápadný vietor o sile 36 až 54, v nárazoch 90 kilometrov za hodinu. "Posledná perióda sneženia, ktorá prišla od severozápadu, priniesla bohaté snehové zrážky. Na hrebeňoch hôr najvyšších polôh sa vytvárajú snehové preveje, ktoré zhoršujú orientáciu a bezpečný pohyb v teréne," uviedol Buliak s tým, že celková výška snehu dosahuje v stredných polohách do 100 centimetrov, vo vysokých polohách Tatier 120 až 190 centimetrov.