Šéf pozemných síl USA prediskutoval v Kábule, hlavnom meste Afganistanu mierové vyhliadky
04 | 01 | 2019 I TASR

Kábul 4. januára (TASR) - Náčelník štábu pozemných síl Spojených štátov Mark A. Milley pricestoval nečakane do Kábulu, kde sa stretol s afganským prezidentom Ašrafom Ghaním, aby s ním prediskutoval vyhliadky na mierové urovnanie konfliktu s militantným hnutím Taliban. Tlačová agentúra AP to uviedla s odvolaním sa na štvrtkové vyhlásenie Ghaního kancelárie.



Generál Milley podľa tohto vyhlásenia podporuje prebiehajúce rozhovory s Talibanom, v ktorých bude zrejme úlohou amerického vyslanca Zalmaya Khalilzada priviesť zástupcov tohto hnutia i afganskej vlády k jednému rokovaciemu stolu.

Khalilzad od svojho vymenovania v septembri absolvoval už niekoľko stretnutí s Talibanom, ktorý však stále odmieta priame rokovania so zástupcami Ghaního, pričom označuje vládu v Kábule za americké bábky. Ďalšie kolo rozhovorov medzi Spojenými štátmi a Talibanom je údajne plánované ešte v januári v katarskej Dauhe, kde majú povstalci svoju politickú kanceláriu.

Diplomatické snahy o ukončenie 17-ročnej afganskej vojny sa v poslednom čase zintenzívnili. Hnutie Taliban, ktorého režim bol v Afganistane zosadený v roku 2001 po vojenskej invázii pod vedením Spojených štátov, označuje za hlavnú prekážku v mierovom úsilí prítomnosť zahraničných síl v Afganistane.