P.Kažimír: Štát plánuje emisiou dlhopisov v tomto roku získať 4,3 miliardy eur
04 | 01 | 2019 I TASR

Bratislava 4. januára (TASR) - Štát si plánuje v tomto roku prostredníctvom emisie dlhopisov požičať 4,3 miliardy eur. Vyčíslil to minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Vydanie dlhopisov s dlhšou splatnosťou bude záležať od vývoja na finančných trhoch a potrieb štátu.



"Potreby financovania na rok 2019 sú plánované v objeme 4,3 miliardy eur. Podľa vývoja zostatkov v štátnej pokladnici budeme na to reagovať. V medziročnom porovnaní je to relatívne malá potreba. V bežných rokoch sme emitovali okolo 7 miliárd eur ročne. V roku 2018 sme potrebovali menej peňazí na základe vývoja hotovostného schodku," zhodnotil minister financií.

Slovensko vlani prvýkrát vo svojej histórii predalo 50-ročný štátny dlhopis v objeme 500 miliónov eur, pričom podmienky predaja boli podľa rezortu financií atraktívne a dopyt tak bol trojnásobný. Kažimír túto emisiu vtedy označil za úspešnú. Zúčastnili sa jej najdôležitejší investori najmä z oblasti dôchodkových a správcovských spoločností, penzijné fondy, banky, teda široká škála investorov z celej Európy. "Či budeme opakovať nejaké emisie s dlhou maturitou, to bude záležať od daných okolností na finančných trhoch a musí to byť pre krajinu výhodné," dodal Kažimír.