Nový guvernér Ria de Janeiro povolil policajtom streľbu na zločincov
04 | 01 | 2019 I TASR

 Rio de Janeiro 4. januára (TASR) - Policajti v brazílskom štáte Rio de Janeiro získali oprávnenie strieľať na zločincov ozbrojených puškami a usmrcovať ich. Novozvolený guvernér tohto štátu Wilson Witzel to uviedol vo štvrtok v rozhovore pre rozhlasovú stanicu BandNews, z ktorého citovala tlačová agentúra AP.



Ešte 1. januára potvrdil Witzel vo svojom inauguračnom prejave predvolebný sľub, že zakročí proti kriminalite, ktorá je v Riu de Janeiro jedným z najvážnejších problémov. V rámci kampane sľuboval taktiež boj proti obchodovaniu s drogami a korupcii.

Obchodníkov s drogami označil Witzel za "narkoteroristov" a dodal, že s nimi aj "bude zaobchádzané ako s teroristami". "Ozbrojení zločinci prevzali kontrolu a nadvládu nad časťami nášho územia, čo spôsobuje hanbu a narúšanie poriadku. Nedovolím, aby táto paralelná moc pokračovala," uviedol nový guvernér pri nástupe do funkcie.

Witzel, známy ako spojenec nového, pravicovo-populistického brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara, tiež vo štvrtok vyhlásil, že Brazília "potrebuje vlastné Guantánamo", čo bolo narážkou na americkú základňu na Kube, využívanú ako väznica mimo územia Spojených štátov. "Potrebujeme dostať teroristov na miesta, kde bude spoločnosť od nich úplne oslobodená," uviedol v príhovore policajtom, z ktorého citovala agentúra AFP.

Už po svojom zvolení v októbri minulého roka Witzel navrhol, aby policajní ostreľovači zabíjali ozbrojených "zločincov" vrátane kohokoľvek, koho spozorujú so zbraňou, a to aj vtedy, ak nie je nikto ohrozovaný.