Nemeckí hackeri zverejnili dokumenty politikov - vrátane Merkelovej
04 | 01 | 2019 I TASR

Berlín 4. januára (TASR) - Hakeri odcudzili údaje a dokumenty patriace stovkám nemeckých politikov a zverejnili ich na internete cez Twitter. V piatok o tom informovala nemecká verejnoprávna stanica RBB a tiež agentúra AP.



Nemecká vláda následne v piatok potvrdila, že na internet unikli osobné dáta a dokumenty politikov zo "všetkých úrovní", dokonca aj dokumenty kancelárky Angely Merkelovej; týka sa to stoviek politikov, ale i ďalších popredných osobností.

Uniknuté dáta a dokumenty boli zverejnené v denných "várkach" pred Vianocami na účte na Twitteri, ktorý je aktívny od polovice roka 2017. Únik postihol všetky strany v nemeckom parlamente okrem krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD), dodala stanica RBB.

Uniknuté dáta a dokumenty neboli zverejňované podľa žiadneho systému. Stanica ešte dodala, že sa síce medzi nimi nachádzali aj osobné informácie, ako čísla mobilných telefónov, adresy, vnútrostranícka komunikácia a v niektorých prípadoch detaily o účtoch a kreditných kartách - niektoré z týchto údajov boli už roky staré -, ale nešlo o politicky citlivé dokumenty.

Zatiaľ nie je známe, kto je zodpovedný za únik údajov, a ani to, či sú všetky pravé. Tlačová agentúra DPA napísala, že medzi informáciami sa nachádza takisto číslo faxu a e-mailová adresa patriace nemeckej kancelárke Angele Merkelovej, ako aj niekoľko listov pre Merkelovú a od nej.

Vplyvný berlínsky zákonodarca z konzervatívnej Kresťanskosociálnej únie (CSU) Alexander Dobrindt povedal, že úrady pracujú na tom, aby presne stanovili, "aké údaje pri hakerskom útoku unikli a do akej veľkej miery".