Názov novej éry v japonských dejinách bude predstavený v apríli
04 | 01 | 2019 I TASR

Tokio 4. decembra (TASR) - Názov novej éry v japonských dejinách by mal byť verejnosti predstavený 1. apríla. Vyhlásil to v piatok na novoročnej tlačovej konferencii japonský premiér Šinzó Abe, píše agentúra AP.



Abe počas svojho vystúpenia zdôraznil, že rok 2019 bude v súvislosti s plánovanou abdikáciou japonského cisára Akihita pre krajinu kľúčový. Názov novej éry, spojenej s nástupom nového cisára Naruhita, by mal byť známy 1. apríla.
Japonský premiér taktiež počas konferencie vyhlásil, že dúfa v zlepšenie vzťahov so Severnou Kóreou, chválil slobodný trh a zdôraznil dôležitosť spojenectva s USA.

Osemdesiatpäťročný Akihito začal o abdikácii hovoriť, keď priznal, že mu jeho vek a zdravie komplikujú vykonávanie oficiálnych povinností. Akihito má za sebou chirurgický zákrok na srdci i liečbu rakoviny prostaty. Jeho syn, korunný princ Naruhito, by mal na japonský trón nastúpiť 1. mája.
Akihito je cisárom od smrti svojho otca Hirohita v roku 1989 a abdikuje ako prvý japonský vládca za posledných 200 rokov. Jeho abdikáciou sa v krajine skončí tzv. obdobie Heisei.

Názvy ér spájaných s vládou jednotlivých cisárov sú v Japonsku dôležité, pretože predstavujú jeden z dvoch elementov, na základe ktorých je možné identifikovať konkrétny rok. Druhým elementom je číslica určujúca počet rokov, ktoré uplynuli od začiatku konkrétnej éry. V roku 1989 sa nástupom terajšieho cisára Akihita začala éra Heisei a preto je uvedený rok zaznamenávaný ako Heisei 1.

Takáto forma zápisu letopočtu je v Japonsku dodnes hojne využívaná, a to aj v oficiálnych dokumentoch.