Čínske vozidlo už zanecháva stopy na "temnej" strane Mesiaca, dokazuje to snímka
04 | 01 | 2019 I TASR

Peking 4. januára (TASR) - Čínske lunárne vozidlo nazvané Nefritový králik 2 už jazdí po mäkkom povrchu odvrátenej strany Mesiaca a zanecháva na ňom stopy.



Vozidlo Nefritový králik 2 (čínsky Jü-tchu) zišlo vo štvrtok o 22.22 h pekinského času z rampy čínskeho pristávacieho telesa Čchang-e 4 a pohlo sa po mäkkom, snehu podobnom mesačnom povrchu. Táto jazda sa začala 12 hodín po tom, čo na odvrátenej strane Mesiaca prvýkrát v dejinách skúmania vesmíru pristála nejaká sonda.

Čínska vesmírna agentúra zverejnila na internete už aj fotografiu stôp, ktoré na povrchu Mesiaca zanecháva lunárne vozidlo vzďaľujúce sa od sondy Čchang-e 4, informovala v piatok agentúra AP.

"Je to malý krok pre sondu, ale veľký krok pre čínsky národ," povedal pre štátnu čínsku televíziu CCTV Wu Wej-žen, hlavný konštruktér Čínskeho programu výskumu Mesiaca (CLEP). "Tento veľký krok je rozhodujúci pre naše skúmanie vesmíru a jeho dobytie," dodal.

Skúmanie vesmíru z odvrátenej strany Mesiaca by nakoniec mohlo pomôcť vedcom dozvedieť sa viac o prvopočiatku slnečného systému a dokonca o vzniku prvých hviezd vo vesmíre. Odvrátenú stranu Mesiaca nie je možné vidieť zo Zeme a ľudovo je nazývaná "temná strana" preto, že je pomerne neznáma, a nie preto, že na ňu nedopadá slnečné svetlo.

Na "privrátenú stranu" Mesiaca, viditeľnú zo Zeme, poslali kozmické lode tri krajiny - USA, bývalý Sovietsky zväz a naposledy Čína. Avšak aktuálne pristátie na Mesiaci je úplne prvé na odvrátenej strane. Táto strana bola mnohokrát pozorovaná z obežnej dráhy Mesiaca, ale nikdy nie zblízka.

Najnovšia úspešná misia dokazuje, že Čína sa čoraz viac snaží vo vesmíre konkurovať a vyrovnať sa Spojeným štátom, Rusku aj Európe - a zo širšieho hľadiska sa zároveň snaží upevniť si postavenie ako regionálna a celosvetová veľmoc.

Lunárne vozidlo (rover) Nefritový králik 2 má šesť kolies, ktoré majú všetky pohon, takže vozidlo môže ďalej fungovať, aj keď sa mu jedno koleso pokazí. Môže vyliezť hore 20-stupňovým kopcom alebo po prekážke vysokej do 20 centimetrov. Môže sa pohybovať maximálnou rýchlosťou 200 metrov za hodinu.

"Povrch je mäkký a je podobný chôdzi po snehu," dodal pre televíziu CCTV konštruktér roveru Šen Čen-žung z Čínskej spoločnosti pre letectvo a vesmír (CASC).