Zamestnávatelia musia povinne úradom nahlasovať voľné pracovné miesta
03 | 01 | 2019 I TASR

Bratislava 3. januára (TASR) - Zamestnávateľom na Slovensku od 1. januára tohto roka pribudla nová povinnosť. Povinne musia úradu práce nahlasovať voľné pracovné miesta. Upozorňuje na to Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR.


Nová povinnosť vyplýva firmám z novely zákona o službách zamestnanosti, ktorá od začiatku roka vstúpila do platnosti. Zamestnávatelia musia nahlásiť charakteristiku voľného pracovného miesta, a v ktorom územnom obvode sa nachádza. "To sa nevzťahuje na voľné pracovné miesto, o ktorom zamestnávateľ poskytuje údaje do informačného systému verejnej správy prevádzkovanom na ústrednom portáli verejnej správy podľa osobitného predpisu," upozornilo ústredie práce s tým, že sa to netýka napríklad zamestnávateľa, ktorý sa riadi zákonom o štátnej službe.

Zamestnávateľ môže voľné miesto oznámiť prostredníctvom webovej stránky Internetového Sprievodcu Trhom Práce alebo úradu práce osobne, telefonicky, faxom, alebo elektronicky cez webovú stránku Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, a to vyplnením príslušného tlačiva. Taktiež pri nahlasovaní môžu firmy využiť zamestnancov úradov práce, teda agentov pre pracovné miesta.