USA očakávajú od Brazílie podporu pri riešení krízy vo Venezuele
03 | 01 | 2019 I TASR

Buenos Aires 3. januára (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v stredu oznámil, že Spojené štáty očakávajú od novej brazílskej krajne pravicovej vlády podporu pre svoj postup pri riešení politickej a hospodárskej krízy vo Venezuele. Informovala o tom agentúra DPA.



"Pompeo a brazílsky prezident Jair Bolsonaro diskutovali o možnostiach, ako posilniť spoluprácu v oblasti bilaterálnych a regionálnych úloh vrátane posilnenia demokratickej vládnej moci a ľudských práv vo Venezuele, na Kube a v Nikarague," povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Robert Palladino.

Bolsonaro podľa DPA v oblasti zahraničnej politiky zastáva podobné názory ako americký prezident Donald Trump, čo zahŕňa aj kritiku ľavicového režimu vo Venezuele.
Palladino dodal, že Pompeo a Bolsonaro tiež hovorili o posilnení hospodárskych vzťahov.

Venezuela zápasí s vážnou hospodárskou krízou, ktorá spôsobila nedostatok liekov a potravín. Od roku 2015 sa odtiaľ vysťahovali viac ako tri milióny obyvateľov, čo spôsobuje problém aj pre susedné krajiny, ktoré sa musia vyrovnať s prívalom utečencov.

Víťaz októbrových prezidentských volieb Bolsonaro v utorok zložil slávnostnú prísahu. Bývalý armádny dôstojník a dlhoročný kongresman sa netají svojím obdivom k Trumpovi.