Prešovský samosprávny kraj získal cenu za bezbariérovosť webstránky
03 | 01 | 2019 I TASR

Prešov 3. januára (TASR) – Prešovský samosprávny kraj (PSK) získal v deviatom ročníku súťaže Samospráva a Slovensko bez bariér 2016–2018 cenu za inováciu a propagáciu bezbariérovosti na webovom sídle kraja. Najvyššie ocenenie mu udelila porota v kategórii územná samospráva za systémový a kontinuálny prístup pri riešení problematiky debarierizácie. TASR o tom vo štvrtok informovala Lea Heilová z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu PSK.



Plaketu Slovensko bez bariér prevzal podľa jej slov ešte v decembri podpredseda PSK Martin Jakubov ako zástupca kraja na galavečere v Bratislave pri príležitosti Medzinárodného dňa osôb zdravotne postihnutých a Dňa ľudských práv. PSK získal cenu aj pred piatimi rokmi, a to v kategórii Bezbariérový internet. V súťaži Zlatý erb dostal ocenenie za najlepší bezbariérový web dvakrát, v rokoch 2010 a 2017.

"Webové sídlo Prešovského samosprávneho kraja vzniklo v roku 2009, odvtedy prešlo viacerými vylepšeniami. Najintenzívnejšie zmeny nastali v rokoch 2016 až 2018, kedy na webe pribudla nová časť venovaná bezbariérovosti – Prešovský kraj bez bariér. Ide o špeciálnu časť webového sídla, v ktorej sú zverejnené informácie o bezbariérovosti zamerané na územie Prešovského kraja," uviedla Heilová.

Aktuálne sa na webe podľa jej slov nachádzajú informácie o bezbariérovosti v rámci Úradu PSK a kultúrnych organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK. V rámci ďalšieho vylepšenia budú tieto informácie rozšírené o oblasť cestovného ruchu, sociálnych služieb a pod. Od októbra 2018 sú uvedené údaje spracované aj do interaktívnej mapy.

"Súčasťou noviniek v oblasti bezbariérovosti na webe sú tiež textové prepisy k televíznej relácii Magazín PSK a Týždeň PSK, zároveň sa zlepšila prístupnosť zverejňovaných informácií," doplnila Heilová.

Ako pokračovala, internetová stránka kraja sa v maximálnej miere snaží dodržiavať legislatívu a štandardy prístupnosti. "Neustále sa vyvíja a prispôsobuje novým požiadavkám doby, a to nielen technologickým, ale aj požiadavkám prístupnosti. V tomto roku je plánovaný jej kompletný redizajn," dodala Heilová.