P. Pellegrini: Prijatie eura je úspešným príbehom, na ktorý môžeme byť hrdí
03 | 01 | 2019 I TASR

Bratislava 3. januára (TASR) - Prijatie eura je pre SR určite úspešným príbehom, na ktorý môžeme byť všetci právom hrdí. Uviedol to na pôde Ministerstva financií SR predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) pri príležitosti 10. výročia zavedenia euromeny na Slovensku.



"Bol to jeden z najdôležitejších krokov v našom ekonomickom živote krajiny. Nepochybne sa odráža aj vo zvyšovaní kvality života občanov a v zlepšení podnikateľského prostredia našich firiem," povedal.

Premiér ocenil spoločenskú dohodu na prijatí takého dôležitého rozhodnutia, akým je prijatie európskej meny. "Chcem poďakovať všetkým, ktorí pochopili nielen ekonomický, ale aj medzinárodno-politický význam zavedenia eura, pretože sme sa zo dňa na deň ocitli za jedným stolom s najvyspelejšími ekonomikami Európy. Máme tak podstatne väčší vplyv na formovanie hlbšej integrácie EÚ," podčiarkol.

Euro dáva podľa premiérových slov Slovensku dôležitú konkurenčnú výhodu v rámci nášho regiónu. "Častokrát je to aj mena euro, ktorá je pri rozhodovaní o tom, či firma založí svoje sídlo spomedzi krajín V4 na Slovensku, alebo v ostatných krajinách, ktoré eurom neplatia," podotkol.

"Chcem oceniť aj pozitívny prístup našich firiem a živnostníkov, pretože na základe posledných štatistík sa ukazuje, že až 83 % slovenských firiem a živnostníkov je spokojných s prijatím európskej meny. A som veľmi rád, že by pri opätovnom rozhodovaní o zavedení európskej meny takéto percento podnikateľov znovu povedalo áno," poznamenal.

Podľa premiéra si je potrebné uvedomiť, že Slovensko ako jedna z najotvorenejší ekonomík sveta je odkázané na realizáciu svojej produkcie na zahraničných trhoch. "Naše firmy viac ako 50 % svojej produkcie realizujú práve v krajinách eurozóny, kde sa platí eurom," upozornil.
Dodal, že pre to, aby sa Slovensko mohlo stať súčasťou exkluzívneho klubu krajín platiacich eurom, muselo urobiť veľké množstvo štrukturálnych reforiem, ktoré ho posunuli ďalej dopredu.