Netflix na žiadosť Saudskej Arábie stiahol epizódu komediálnej šou
03 | 01 | 2019 I tasr

Washington 3. januára (TASR) - Webová streamovacia služba Netflix na žiadosť vlády Saudskej Arábie stiahla z ponuky epizódu satirickej komediálnej šou, ktorá kritizovala kráľovstvo. V stredu o tom informovala agentúra AFP.


Skupiny na ochranu ľudských práv, vrátane organizácie Amnesty International (AI), nesúhlasia s týmto krokom, ktorý podľa nich v Saudskej Arábii zvyšuje riziko tvrdých zásahov voči slobode prejavu.

"Cenzúra Saudskej Arábie voči Netflixu je ďalším dôkazom nemilosrdného zasahovania do slobody prejavu v kráľovstve," povedala riaditeľka kampaní AI pre Blízky východ Samáh Hadídová.

Americký komik Hasan Minhaj v epizóde svojej televíznej šou (Patriot Act with Hasan Minhaj) kritizuje Saudskú Arábiu v súvislosti s vraždou novinára Džamála Chášukdžího na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule.

Komik sa zameral najmä na korunného princa Muhammada bin Salmána, ktorý je obviňovaný z objednania vraždy, a na vojenskú kampaň Saudskej Arábie v Jemene.

"Pevne podporujeme slobodu umeleckého prejavu v celom svete a túto epizódu sme stiahli len v Saudskej Arábii po tom, ako sme dostali od úradov platnú právnu žiadosť a chceli sme vyhovieť miestnym zákonom," uviedla hovorkyňa spoločnosti Netflix.