Ministerstvo spravodlivosti chce súdnym prieťahom zabrániť digitalizáciou a stabilizovaním zamestnancov
03 | 01 | 2019 I TASR

Bratislava 3. januára (TASR) - Súdnym prieťahom chce ministerstvo spravodlivosti zabrániť doriešením digitalizácie a stabilizáciou justičných zamestnancov. Pre TASR to uviedol šéf rezortu Gábor Gál (Most-Híd). 



Zakúpením ďalších programov sa podľa Gála uľahčí zamestnancom práca. "Teraz musíme doriešiť, aby to elektronické IT prostredie bolo pre zamestnancov súdu používateľsky priateľské. Budeme musieť zakúpiť ďalšie programy, ktoré im zabezpečia pohodlie a rýchlosť," uviedol.

Zvýšenie platov justičných zamestnancov považuje minister za krok k tomu, aby sa stabilizoval pracovný personál na súdoch. "Prieťahy nám robí aj to, že tam príde nový zamestnanec a vyšší súdny asistent či tajomníčka odchádzajú, lebo majú malý plat. Podarilo sa nám teda zvýšiť mzdové prostriedky pre našich zamestnancov o 24 percent. Odkedy som v politike, nepamätám sa na také zvýšenie v sektore štátnej správy," priblížil.

Rezort tiež musí podľa Gála vyriešiť problematiku kvalitných sudcov. "Musíme vedieť čo najskôr zabezpečiť náhradu, keď nám vypadávajú sudcovia pre práceneschopnosť, materskú dovolenku alebo preto, že idú na vyšší súd. Nevieme to naplniť dostatočne kvalitne," vysvetlil.

Ministerstvo chce teda na súdy prijímať justičných čakateľov, ktorí sa priebežne vzdelávajú na to, aby sa stali sudcami. "Mali veľmi dobré výsledky, ale chceme, aby ich výber bol transparentnejší, prísnejší. Nemáme zbytočne držať v systéme ľudí, ktorí nie sú dostatočne kvalitní. Čiže bude tam priebežné preskúšavanie," dodal Gál s tým, že na začiatku januára 2019 bude k justičným čakateľom zvolaná pracovná skupina ministerstva.

Zákon o justičnej štátnej službe je podľa ministra pripravený. "Ten zákon je hotový. Nešiel ďalej v medzirezortnom pripomienkovom konaní, lebo tam boli zvýšené mzdové nároky odborárov, ale aj pre samotné ministerstvá, ktorým sa nedalo v tom momente vyhovieť. My sme vyhoveli inak, na 24 percent," uzavrel Gál.