Brita a Iránca zatkli za pomoc migrantom pri plavbách cez kanál Lamanš
03 | 01 | 2019 I TASR

Londýn 3. januára (TASR) - Brita a iránskeho občana zadržali v stredu večer v anglickom meste Manchester pre podozrenie z napomáhania migrantom pri plavbách cez Lamanšský prieliv, ktorých cieľom bolo dostať sa do Británie. Informoval o tom portál televíznej stanice Sky News.



Zatýkanie potvrdila v stredu neskoro večer britská Národná kriminálna agentúra (NCA). Uviedla, že pre podozrenie z organizovania ilegálneho presunu migrantov cez Lamanšský prieliv do Spojeného kráľovstva bol zadržaný 33-ročný iránsky štátny príslušník a 24-ročný Brit.

Prebieha vyšetrovanie, ďalšie podrobnosti nemohla NCA poskytnúť.
Ministerstvo obrany oznámilo, že lode kráľovských námorných síl pokračujú v hliadkach, aby ochránili britské teritoriálne vody.

K zatýkaniu došlo po tom, čo minister vnútra Sajid Javid údajne napísal ministrovi obrany Gavinovi Williamsonovi žiadosť o veľké vojenské hliadkovacie plavidlo, desiatky námorníkov a letecký prieskum, aby zastavili plavby cez Lamanšský prieliv.

Podľa denníka Daily Telegraph stále prebiehajú diskusie o tom, či má výdavky za plavidlo vo výške 20.000 libier (22.181 eur) denne platiť ministerstvo vnútra alebo ministerstvo obrany.
Použitie tohto vojenského plavidla signalizuje, že Británia sa chystá na rozsiahlu reakciu na migračnú krízu.
Ministerstvo vnútra už skôr vyjadrilo pochybnosti, či migranti, využívajúci na plavbu cez kanál Lamanš malé člny, sú "pravými" žiadateľmi o azyl.

Javid počas návštevy anglického prístavného mesta Dover povedal: "Treba si položiť otázku: ak je niekto pravým uchádzačom o azyl, prečo sa o azyl nesnaží v prvej bezpečnej krajine, do ktorej príde?"      A pokračoval: "Pretože Francúzsko nie je krajina, o ktorej by mohol človek tvrdiť, že nie je bezpečná. A ak je niekto skutočný uchádzač o azyl, prečo sa oň nepokúša v prvej bezpečnej krajine?"
Výroky ministra vnútra kritizovali britskí opoziční poslanci a charitatívne organizácie, doplnil portál Sky News.