Altmaier: Brexit je rizikom pre nemeckú ekonomiku, ale podporuje ju domáci dopyt
03 | 01 | 2019 I TASR

Berlín 3. januára (TASR) - Blížiaci sa odchod Británie z Európskej únie (EÚ) predstavuje veľké riziko pre nemeckú ekonomiku. Ale domáci dopyt stále podporuje jej rast. Uviedol to v rozhovore pre štvrtkové vydanie denníka Passauer Neue Presse (PNP) minister hospodárstva Peter Altmaier.



Brexit, globálne obchodné konflikty a zmeny štandardov v automobilovom priemysle spomalili hospodársky rast najväčšej európskej ekonomiky v druhej polovici roka 2018. Ale aj napriek tomu sa zdá, že nemecké hospodárstvo bude pokračovať v raste aj tento rok, čo by znamenalo expanziu už desiaty rok po sebe.

Knihy objednávok v priemysle a obchode sú plné, povedal Altmaier novinám Passauer Neue Presse. "Je pravdepodobné, že hospodársky rast bude pokračovať už desiaty rok po sebe," vyhlásil. To by bolo najdlhšie obdobie nepretržitého rastu od 60. rokov minulého storočia.
Nemecká vláda minulý mesiac znížila prognózu hospodárskeho rastu v roku 2018 na približne 1,5 až 1,6 % z 1,8 %.

Nemecká ekonomika preradila na nižšiu rýchlosť, pretože brexit a obchodné konflikty vyvolané americkým prezidentom Donaldom Trumpom a jeho heslom "America First" spôsobujú neistotu v obchode.

Nemeckí vývozcovia tiež zápasia so všeobecným spomalením zahraničného dopytu, keďže globálne hospodárstvo sa ochladzuje.
Altmaier varoval, že vyhliadky na pokračujúcu ekonomickú expanziu závisia od schopnosti nemeckého priemyslu prispôsobiť sa sľubným novým oblastiam, ako je elektrická mobilita, udržateľná výroba energií a umelá inteligencia.

Pripomenul, že brexit, ako aj nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, predstavujú riziká pre nemecké hospodárstvo a mnohé firmy neinvestovali dostatočne do rozširovania výroby. Vyzval k rýchlemu schváleniu nového zákona o prisťahovalectve v parlamente, keďže jeho cieľom je vyplniť tieto medzery.
Ľahšie prilákania kvalifikovaných pracovníkov do Nemecka by mohlo podporiť hospodársky rast o niekoľko desatín percentuálneho bodu, zdôraznil.

"Rastové vplyvy sú ťažko kvantifikovateľné," vyhlásil a dodal, že podľa neho by fungujúci prílev migrantov na trh práce mohol zvýšiť rast nemeckej ekonomiky o niekoľko desatín percentuálneho bodu.