Spojené štáty požadujú konzulárny prístup k mužovi zadržanému v Rusku
02 | 01 | 2019 I TASR

Brazília 2. januára (TASR) - Spojené štáty očakávajú, že promptne dostanú konzulárny prístup k bývalému príslušníkovi americkej námornej pechoty zadržanému v Rusku za údajnú špionážnu činnosť. Washington tvrdí, že sa tak dozvie viac o jeho obvineniach, vyhlásil v stredu americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo.



"Ak dané zatknutie nie je náležité, budeme požadovať jeho okamžité vrátenie," povedal novinárom Pompeo počas svojej návštevy Brazílie, kde sa zúčastnil na inaugurácii novej vlády, informuje tlačová agentúra AFP.
Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v pondelok oznámila, že zadržala Američana, ktorý "vykonával špionážnu činnosť". Muž bol identifikovaný ako 48-ročný Paul Whelan, v súčasnosti zamestnaný ako riaditeľ bezpečnostného útvaru v americkej spoločnosti BorgWarner dodávajúcej automobilové komponenty.
Jeho rodina tvrdí, že do Moskvy cestoval preto, aby sa tam zúčastnil na svadbe svojho bývalého kolegu.
"Dúfame, že v priebehu nasledujúcich hodín dostaneme konzulárny prístup a dozvieme sa, z čoho bol obvinený," zdôraznil šéf americkej diplomacie.
Whelanova rodina uviedla, že s ním mala kontakt naposledy 28. decembra. Ruské úrady nezverejnili žiadne detaily o jeho údajnej špionáži. Ak by ho ruský súd uznal za vinného, hrozí mu väzenie v rozmedzí od desať do 20 rokov.