Rusko odmietlo tvrdenia japonského premiéra ohľadom budúcnosti Kuríl
02 | 01 | 2019 I TASR
Moskva 2. januára (TASR) - Predstavitelia Kremľa sa ohradili voči utorkovému vyhláseniu japonského premiéra Šinzóa Abeho o tom, že odovzdanie časti Kurilských ostrovov Japonsku bude vyžadovať súhlas miestneho ruského obyvateľstva, ktoré by následne mohlo ostať žiť vo svojich domovoch. Informoval o tom v stredu internetový server Lenta.ru.

"My sme japonskej strane navrhli uzavretie mieru bez akýchkoľvek podmienok. Ak s tým nebudú súhlasiť, je to ich voľba," povedal na margo Abeových vyjadrení poslanec ruskej Štátnej dumy Anton Morozov.

Ruský senátor Franc Klincevič v tomto kontexte zasa uviedol, že Tokio by sa malo vyvarovať podobných vyhlásení, keďže nemôže rátať s návratom časti Kurilských ostrovov. Podľa Klinceviča totiž pre Rusko ide o otázku národnej bezpečnosti.

Šinzó Abe v utorok v interview pre miestne médiá povedal, že pri rokovaniach ohľadom návratu časti Kuríl Japonsku nemá diskusia charakter "Choďte odtiaľto preč!", ale proces by mal prebehnúť takým spôsobom, aby miestne ruské obyvateľstvo súhlasilo s prechodom územia pod japonskú zvrchovanosť.

Kurilské ostrovy patria Rusku, avšak na ich južnú časť – ostrovy Kunašir, Iturup, Šikotan a Habomajské ostrovy – si robí nároky Japonsko, ktoré ich označuje za svoje Severné teritóriá. Tieto ostrovy anektoval v roku 1945 Sovietsky zväz a spor o ne bráni obom krajinám, aby uzavreli mierovú zmluvu.

V roku 1956 bola podpísaná spoločná sovietsko-japonská deklarácia, ktorá ukončila vojnový stav, pričom sa obe krajiny zaviazali pokračovať v rokovaniach s cieľom uzavrieť mier. Následne mal ZSSR Japonsku vrátiť Habomajské ostrovy a ostrov Šikotan.

Platnosť tejto deklarácie Rusko v roku 2004 potvrdilo, ale Japonsko požaduje aj vrátenie ostrovov Kunašir a Iturup. Štatút Kurilských ostrovov je naďalej sporný, čo je hlavná prekážka úplnej normalizácie vzájomných vzťahov Japonska a Ruska.