Z. Šebová: Za najväčšiu výzvu považujem zastavenie zadlžovania zdravotníctva
01 | 01 | 2019 I TASR
Bratislava 1. januára (TASR) – Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Zuzana Šebová (Sme rodina) považuje za najväčšiu výzvu pre slovenský zdravotnícky sektor zastavenie jeho zadlžovania. Reagovala tak na otázky TASR o zhodnotení slovenského zdravotníctva v roku 2018.

Členka parlamentného výboru mieni, že systém nominácií do štátom riadených zdravotníckych zariadení je brzdou pozitívnej zmeny v tejto oblasti. "Transparentnosť je stále jednou z veľkých výziev, ruka v ruke s odvahou pomenovávať negatívne javy v slovenskom zdravotníctve," uviedla.

Šebová pozitívne vníma, že v roku 2018 "vôbec uzrela svetlo sveta stratifikácia nemocníc". Zároveň je však presvedčená, že plán mal byť predstavený oveľa skôr. "Nemám nič proti myšlienke rozvrstvenia nemocníc. Konečným cieľom by mala byť vyššia efektivita financií, ktoré sa vynakladajú na zdravotnú starostlivosť. Pokiaľ tomu tak bude, potom je to v poriadku. V samotnom projekte je však aj dosť otáznikov a pochybností a ja len dúfam, že ministerstvo zdravotníctva ich všetky, najmä ohľadne čakacích lehôt, pravidiel pri presunoch pacienta medzi nemocnicami z rôznych úrovní či zabezpečenia akútnej starostlivosti na urgentných príjmoch, dostatočne včas odstráni," zhodnotila.

Pozitívom by mohol byť podľa Šebovej aj projekt elektronického zdravotníctva. Jeho uchopenie Národným centrom zdravotníckych informácií (NCZI) ako garantom však opozičná poslankyňa zhodnotila ako "nešťastné a v mnohých prípadoch neodborné". "Škoda premárnenej príležitosti a ďalších miliónov eur. Nehovoriac o dlhoročnej snahe o zavedenie systému DRG," zhodnotila pre TASR.

Šebovej sa nepáčilo to, že politika "zase dominovala aj takému vysoko odbornému odvetviu" ako je zdravotníctvo. "To nikdy neprinesie nič dobré. Z ťažko pochopiteľných dôvodov sa presadila myšlienka, že štát už nebude v zákone viazaný platiť za svojich poistencov štyri percentá z vymeriavacieho základu, čo bude mať negatívny dosah na jednotlivé rozpočty v kapitolách zdravotníctva napriek tomu, že ministerstvo všetkých presviedča o tom, že do sektora pôjde na budúci rok najviac financií v histórii. Snáď sa nestane to, že o rok sa ma budete pýtať, prečo sa to v našom zdravotníctve znovu zaseklo a nešlo to podľa predstáv ministerstva," dodala.